Община Симитли провежда изследване за остеопороза

Ще се извършва на 28-ми септември

Д-р Пламен Луканов, специалист-ревматолог, ще проведе комплексни профилактични прегледи за заболяването остеопороза в Център за социална рехабилитация и интеграция – Симитли (Пансиона), днес от 9:00 до 12:00 ч.

Прегледите включват ултразвукова остеометрия, с нов американски остеометър "АХИЛЕС ЕКСПРЕС." Медицинска консултация с препоръки за профилактика на остеопорозата, както и лечение - при необходимост. Цена за 1 преглед - 10 лв. Ревматологичната консултация при ставни проблеми е на цена 15 лева.

Остеопорозата е заболяване с висока социална значимост. Обикновено липсват симптоми, които да мотивират хората да се изследват активно и това е проблем, защото костната система отслабва „тихо" и в един момент при по-лека травма може да последва счупване. Това е и най-опасното усложнение на заболяването и то може да се избегне ако своевременно се извърши изследване и се установят настъпващите костни промени.

Остеопорозата е предотвратимо заболяване. То засяга по-често жените, но се среща не рядко и при мъже. Подходящи за изследване са както жени над 40 г., особено след менопауза, така и мъже - над 50- годишна възраст. При млади жени то е препоръчително.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"