Избрани Новини

Старите джумайци отново се срещнаха

В Благоевград се проведе среща на горноджумайските родове и бежанските групи

XVIII-тата традиционна среща на старите горноджумайски родове и бежанските групи на българи от Македония събра млади, по-възрастни и най-възрастни техни потомци в квартал "Вароша" в Благоевград. Инициативата бе посветена на 105 годишнината от опожаряването на Кукуш и Европейските дни на наследството.

Какво ли не предложиха организаторите - благоевградското читалище и регионалният музей, на дошлите граждани - бяло сладко, червено вино, сладкиши и баници по стари горноджумайски, но и европейски /защото Горна Джумая е отколе европейски град!/, приготвени от невероятните младежи от Професионалната гимназия. На чаршията пред старите варошлийски къщи имаше и зарзаватчийница, и кафене, и сладкарница, в Измирлиевата къща се правеха снимки за спомен със стари горноджумайски одежди, постерна изложба на площадчето припомняше как е изглеждал градът някога. На фотоси се изброяваха имената на фамилиите в Горна Джумая и на бежанските групи, дошли след 1913-та година от Кукуш, Зарово, Битоля, Дойран и откъде ли не..

Читалищните състави бяха приготвили прекрасна програма за срещата. Започнаха с концерта "С дъх на старо вино" в Измирлиевата къща на Групата за стари градски песни "Нежни звуци", които показаха и чудесните си нови костюми. Дворът на Измирлиевата къща беше препълнен със желаещи да се порадват на старите шлагери, да си припомнят младостта и да се видят със старите приятели.
След концерта последва втори. Публиката се пренесе в двора на Мощанската къща, под асмата, сред чимшири и цветя. Под надслов "Леле Яно" бе концертът на Вокален ансамбъл "Езерец" и Китаро-мандолинния оркестър "Пирински звуци". Красивите и гласовити дами от "Езерец" не случайно тази година обраха първите награди на фестивалите, където се появиха! А когато запяха в съпровод на оркестъра, много от присъстващите се просълзиха от невероятното общо изпълнение на инструменталисти и певици. И накрая, след всички тези прекрасни емоции - Пиринският танцов ансамбъл "Вихрен" изви вихрено хоро на площада, защото какво е родова среща, ако не се хванем на хорото!

До следващата среща! Догодина - обещаха организаторите!




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов