Избрани Новини

Сигналите до тел. 112 вече ще стигат до Спешна помощ за секунди

Това обяви заместник-здравният министър в деня, в който телефонът отбелязва 10-ата годишнина от създаването си

С промяна в работата на телефон 112 спешните обаждания вече ще стигат до операторите в Бърза помощ за около 10-15 секунди, а не както досега - за 2-3 минути. Това съобщи заместник-здравният министър Бойко Пенков по време на официалното отбелязване на 10-ата годишнина на спешния телефон. Пенков обясни още, че това ще се случи паралелно с въвеждането на нов хардуер, който ще позволи да бъдат приемани до 3000 обаждания от един пост, съобщава Нова ТВ.

Освен това, към системата за линейките ще бъдат интегрирани и спешните приемни отделения на големите болници. Така екипът на Бърза помощ на място ще подава информация към конкретно спешно отделение, за да е ясно какъв пациент ще бъде докаран. Сега такава възможност няма.

В по-далечна перспектива се обмисля да има и неотложни звена, които също да бъдат интегрирани в тази система, но това ще се случи след обсъждане с лекарите, посочи Пенков, цитиран от БТА.

По повод 10-ата годишнината от създаването на тел. 112 у нас, сегашният му директор Цветомир Цеков обясни, че се работи върху създаването на изцяло нова платформа, чрез която сигналите да бъдат подавани дори като видео. Освен това се очаква да заработи и приложение, което ще позволи на хора с увреден слух и зрение също да подават сигнали.

За десет години на тел. 112 са приети повече от 44 милиона обаждания, като пикът е бил през 2012 г. В същото време борят на фалшивите обаждания намалява плавно с годините, а реалните обаждания с искания за помощ растат, като вече са над 53 на сто. На ден всеки оператор приема по около 200 обаждания.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов