Избрани Новини

Брежанските кестени привлякоха италианските ценители на вкусната храна

14-годишният брежанец Марчело Канестрели ги представи

Брежанските кестени, куртовоконарските домати и чушки, смилянският боб, еленското филе, зеленото и козе сирене, нафпавокът и други български продукти привлякоха стотици ценители на вкусната храна.

Продуктите с брежански кестени - варени кестени в мед от билки, пастет от кестени, сладко от диви къпини, малини и боровинки, приготвени в малки количество, се харесаха от италианците, които поставят в култ домашно приготвената и био храна.

Дегустациите преминаваха атрактивно, защото се презентираха на чист италиански език от брежанеца с италиански корени 14-годишният Марчело Канестрели.

Сдружение „Хора и традиции“ участва за втори път в световното изложение, но за първи път – като участник в изложението, благодарение на подкрепата на Югозападно предприятие Благоевград, с който през последните години се създават семенни бази и се залесяват нови гори със сорт брежанските кестени в община Симитли и района на село Брежани.

Цветните български носии, в които се облякоха представителките на сдружението и Югозападното предприятие, изработени по проект от Програмата за трансгранично сътрудничество, привлякоха фотографи и гости.

Изложението Terra Madre / Тера Мадре/ е 11-то поред и се проведе от 20 до 24 септември, като традиционно на 24 вечерта се организира традиционно шествие в подкрепа на идеите на Слоу фуд за чиста, честна и вкусна храна.

Българските малки производители, организирани от представителя на Слoу фуд Slow Food за България и Балканите Десислава Димитрова, се представиха атрактивно с уникалните български продукти.

С приключването на участието си в Тера мадре Сдружение "Хора и традиции" са в подготовка за най-вкусния празник - празникът на брежанския кестен, който ще се организира на 20 октомври с дълга дегустационна трапеза от традиционни ястия и ястия с кестени, изложба и богата концертна програма.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)