Избрани Новини

Удариха банда ало измамници от Левски, отмъкнали над 40 бона от пенсионерки

Един е успял да избяга и е обявен за издирване

Криминалисти от Велико Търново са разбили банда телефонни измамници от Левски през почивните дни, която е източила от пенсионерки в региона над 40 000 лева. По време на празничните прояви за честването на Независимостта на България полицията е заловила заедно с плячката от 500 лева, 400 евро, златни и сребърни накити 17-годишен младеж. Той се оказал "муле" на банда, която от два месеца шета из Великотърновска област и прибира спестяванията на пенсионерки. Куриерът се оказал от Перник, но работел за банда от Левски и изпълнявал поръчки за събиране на пакети, които бабите оставяли под керемиди и в контейнери за смет, за да помогнат на мнимите полицаи, които ги омайвали по телефона. При обиски и претърсвания в град Левски са заловени и другите участници в престъпната схема. Единият успял да избяга и е обявен за издирване. Престъпната четворка нямала роднинска връзка помежду си, всички са с тежки криминални досиета и присъди и най-вероятно имат и други измами в страната. Те са на възраст между 17 и 40 години.

Телефонистът, който е влизал в ролята на мним полицай, търсещ помощ срещу измамници, бил сред най-колоритните в групата. Последният удар на ало мафията бе на 14 септември във Велико Търново. Тогава бандата успя да измъкне от 77-годишна търновка 30 000 лв. и златни накити. Едва на следващия ден жената разбрала, че е станала жертва на телефонна измама и сигнализирала полицията, припомня velikotarnovoutre.bg.

На 5 септември пък 85-годишна жителка на Арбанаси остави 10 000 лв. под керемидите на къщата си за мними полицаи. В злополучния ден мошениците се обадили на старицата по телефона и се представили за полицаи, които разследват крупна измама. Заявили на Марийка Р., че се налага да съдейства на органите на реда за залавянето на извършителите на престъплението и за целта трябва да даде всичките си спестявания.Бабата стриктно изпълнила инструкциите, като измъкнала скътаните 10 000 лева. След това надиплила банкнотите в отделни полиетиленови пликчета с по 1000 лева всяко и ги поставила под керемидите на каменната ограда на дома си. Малко след това измамниците минали и прибрали пачките. По-късно същия ден, след като не й върнали парите, старицата разбрала, че е станала жертва на измама, и се оплакала в полицията.

До момента полицията е открила само част от крупната сума от 40 000 лева. Останалите пари били похарчени за развлечения, а задигнатите бижута продадени. Засега зад решетките с постоянна мярка е само телефонистът, съучастникът му бил свидетел, "мулето" пуснато като непълнолетно, а четвъртият не е заловен.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов