Избрани Новини

Операта "Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев отново в Пловдив

Българска опера в Пловдив не е поставяна и играна от много години

Българска опера в Пловдив не е поставяна и играна от много години и затова е истински празник, че тази „реабилитация“ на българско оперно произведение в града под тепетата ще се реализира точно на древната сцена на Античния театър. Пловдивчани и гостите на града ще преживеят невероятно зрелищния оперен спектакъл „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев на 24 септември 2018 г. (който тази година се пада официален почивен ден). Начало 21 часа.
Премиерата на заглавието се състоя в Русе на 9 февруари тази година при препълнена зала, огромен успех и бурни овации. Творческият състав, изградил невероятния спектакъл е респектиращ. Имената на режисьора, сценографа, костюмографа и хореографа са добре познати и любими за меломаните, изкушени от оперното изкуство. Специално участие в спектакъла има Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, който допринася за пищността на случващото се на сцената и цялостното удоволствие от продукцията, създадена от режисьора проф.Павел Герджиков, сценографа Иван Токаджиев, художникът на костюмите Цветанка Петкова – Стойнова. Незабравима е хореографията на Анна Пампулова в танца на Кадията.
„Луд гидия“ е опера в три действия от Парашкев Хаджиев, либрето Иван Генов, по мотиви от поемата на Пенчо Славейков „Луд гидия“.
Диригент – Димитър Косев
Режисьор – проф.Павел Герджиков
Художник декори – Иван Токаджиев
Художник костюми – Цветанка Стойнова
Хореография солисти и хор – Анна Пампулова
Хореограф ФТТ „Найден Киров“ – Богдан Донев
Хормайстор – Александър Тинков
Диригент на хора – Пламен Георгиев
Концертмайстор – Мария Павлова
Солисти, хор и оркестър на Държавна опера – Русе
Представлението на „Луд гидия” е посветено на 100 години от рождението на либретиста Иван Генов, който подтиква Парашкев Хаджиев да напише музика по сюжета на стихотворението на големият български класик Пенчо Славейков. Това се случва в първото комунистическо десетилетие, когато Пенчо Славейков е обявен за буржоазен поет и върху името му тегне мълчание.
Режисьорът на постановката проф.Павел Герджиков е участвал в над 20 български оперни заглавия като изпълнител и в не малко като режисьор, но за първи път поставя шедьовъра „Луд Гидия” на Парашкев Хаджиев.
Първо дирижиране на това заглавие прави и 25-годишният Димитър Косев, който, макар и млад, успя да си извоюва име в музикалните среди на професионалист от много висока класа.
Колоритът на най-българското време е пресъздаден от майстора на сценографията Иван Токаджиев. Пъстрите костюми на Цветанка Стойнова и мултимедията създават впечатление за българска черга – златно жълто, червено, синьо и зелено. Цветовете и красивата музика на Парашкев Хаджиев, типичната българска история, която е сътворена от либретиста Иван Генов – история за еничари, разделени братя, за любов и чорбаджии, жътвари, косачи, овчари ще ни пренесат назад във времето в един свят, емоционален и близък на всички родолюбиви българи.
В спектакъла участва и съставът на емблематичния за Русе фолклорен танцов ансамбъл „Найден Киров“, създаден през 1960 г. от бележития български хореограф Иван Донев, който остава негов главен художествен ръководител до края на живота си. Фолклорният театър обединява няколко формации – концертен танцов състав, женски народен хор, детски състав и професионален оркестър. Популярен е не само в България, гостувал е в цяла Европа – Франция, Швейцария, Италия, Германия и др.
Сред престижните отличия на ансамбъл „Найден Киров” са Специалната награда на Министерството на културата за постигнати високи художествени изяви в танцовото изкуство, Кристална лира на СМТДБ, Голямата награда на Русе за изкуство и култура, „Златното колие“ от Международния фолклорен фестивал в Дижон, Франция.
Проф.Герджиков споделя, че за него „Луд гидия“ е и професионално и емоционално преживяване и не пести похвалите си към хора и оркестъра на русенска опера, както и към солистите, част от които са негови ученици.
„За мен „Луд гидия“ е една от най-обичаните опери. Опитвам се да бягам от буквализма и точното спазване на нещата. Търсил съм усмивката, светлината, и съм сигурен, че всеки ще излезе зареден и усмихнат след спектакъла“, каза той.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)