Избрани Новини

Окончателно : Електронни винетки за колите от 1 януари, тол такса за камионите от 16 август

Животът

14-09-2018, 11:32

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Хартиените стикери отпадат

Въвеждането на електронни винетки за леките коли, както и въвеждането на тол такса за камионите, беше окончателно одобрено от Народното събрание.

Отпадат хартиените стикери, които се лепят на предните стъкла на леките автомобили и ще има електронни винетки - годишни, тримесечни, месечни, седмични и уикенд винетки.

От 1-ви януари догодина месечната, седмичната и дневна винетна такса за тежкотоварните автомобили ще важи до 15-и август, независимо от датата на закупуване и перфориране. След този срок ще се събират само тол такси.

ТОЛ - системата ще започне да функционира на 16 август 2019 година. Това решиха депутатите като окончателно приеха промени в Закона за пътищата. Размерът на таксите ще се определя по предложение на финансовия и на регионалния министър.
Камионите, автобусите и всички превозни средства с допустима маса над 3.5 тона ще използват ТОЛ - система на база изминатото разстояние. То ще се изчислява с монтирано в превозното средство бордово устройство, което регистрира данните за изминатото разстояние и позицията с помощта на глобална навигационна сателитна система.
За превозните средства, които нямат такова устройство, законът предвижда използването на маршрутна карта. За изминаването на едно и също разстояние ще се плаща различна сума в зависимост от състоянието на пътя.
Електронната винетка за леките коли пък влиза в сила на 1 януари, като в рамките на месец валидните годишни хартиени стикери ще могат да се заменят с дигитални.
Една от новостите, които са предвидени в Закона за пътищата, е въвеждането на уикенд винетка, която ще важи от 24.00 ч. в петък до полунощ в неделя.
Цените на новите винетни стикери трябва да бъдат определени от Министерския съвет.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов