Избрани Новини

Томислав Дончев: Премиерът има право да избира екипа си

Политика

10-09-2018, 08:58

Снимка:

Btv, кадър

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Възможно е да има и други рокади в кабинета

„Кадровите промени в Министерския съвет се гласуват от Народното събрание, но Конституцията категорично е предвидила, че това става по предложение на министър-председателя. Каквито и усилия да има за търсене на консенсус, съгласуване и обсъждане, това е ексклузивен ангажимент на премиера, той избира с кого да работи. Той преценява кому да приеме оставката и какво предложение да входира в Народното събрание“. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира пред bTV министерските оставки след случая край Своге и предстоящия коалиционен съвет, на който днес ще бъдат обсъдени кадровите промени в кабинета.

Според него е възможно да има и други оставки в кабинета. На въпрос дали ще има нови рокади във властта, вицепремиерът отговори, че кабинетът е динамична среда и там няма гарантирано място. „Този, който не се вписва, който няма усещането, че може да допринесе за отбора, е напълно нормално да бъде сменен”, обясни Дончев.

Той подчерта, че в ГЕРБ няма конфликти. „Интриги при нас няма, нито има групи, нито подгрупи“, допълни вицепремиерът.

На въпрос дали ако премиерът е поискал оставката на даден министър, а депутатите не искат този министър да си тръгне, това означава бойкот на решението на премиера, той отговори: "Дълбоко не вярвам да се стигне до подобна ситуация".

Вицепремиерът коментира и акциите на прокуратурата срещу фамилиите на Ветко Арабаджиев и Миню Стайков. "От нас нито "чадър", нито подкрепа, нито нещо друго са получавали. Да си богат, не е престъпление, престъпление е да не си плащаш данъците. Това е доказателство, че няма значение колко си богат, какви хора познава. Няма нито един застрахован, когато не спазва закона", категоричен беше Дончев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов