Избрани Новини

Нелегални мигранти дебнат тировете и се крият в тях

Крими

06-09-2018, 11:58

Снимка:

pixabay

Автор:

България утре

Всичко от Автора

Подозират схема на сръбските граничари, но глобите ги отнасят шофьорите

Нелегални мигранти дебнат български тирове по граничните пунктове на Европа и се качват тайно в камионите. Властите често ги хващат, но и наказват шофьорите, съобщава Нова ТВ.

Само за последните няколко дни на границата между Сърбия и Хърватия са задържани 15 мигранти и са глобени петима шофьори.

Най-застрашени са тировете, които пътуват към Англия и Германия, твърдят българските превозвачи. Вмъкват се в каросериите на камионите по време на почивките на шофьорите или преди граничните пунктове.

„Този проблем е от няколко години и е най-сериозно изразен на Кале, Франция, където масово има набези на мигранти. Отскоро проблемът се появи на сръбско-хърватската граница”, разказа Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на превозвачите в България.

Димитър е международен шофьор повече от 20 години. В събота, 2 септември, е заловен от хърватските власти на границата със Сърбия. Той изпълнява курс от България към Италия, превозва желязо. При проверка хърватските власти намират в каросерията четирима мъже от Афганистан.

По думите на шофьора мигрантите се озовават в камиона му без негово знание и със съдействието на сръбските митничари

„Тази година на сръбско-хърватската граница имаме над 20 случая, обжалвали сме 15 от тях , но все още нямаме решение по този казус”, поясни Арабаджиев.

Транспортните фирми подозират схема на сръбските митничари.

Глобата, която плаща всеки шофьори, в чийто камион е заловен мигрант, е около 4500 евро. За 2017 година сигналите са 220.

Схемата работи по-лесно в държавите от Европейския съюз, тъй като там камионите не се пломбират. Мигрантите успяват и по други начини – режат брезента или се качват върху камиона. Загубите за превозвачите са в размер на хиляди левове.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)