Избрани Новини

Фандъкова: Инвестирали сме над 2.5 млн. лв. в столичния зоопарк

Мисия София

01-09-2018, 11:12

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

От началото на годината броя на посетителите се е увеличил с над 28 000

През последните години последователно инвестираме в столичния зоопарк. През 2017 г. извършихме цялостно обновяване и модернизация на клетките на големите котки, тази година отворихме разширението за сурикатите и бодливите свинчета. През последните пет години сме инвестирали около 2.5 млн. лева в столичния зоопарк, а сега продължаваме с разширение на сектор „Примати“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на реконструкцията на сектор „Примати“, предават от общината.

"Разширенията и ремонтните дейности са направени според изискванията на Европейската асоциация на Зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА). Нашата цел е да станем неин редовен член, което ще ни позволи да обменяме животни с други зоопаркове", добави тя.

От началото на годината броя на посетителите се е увеличил с над 28 000 в сравнение със същия период на миналата година. Общо над 220 000 души са посетили зоологическата градина тази година.

"Общата площ на столичния зоопарк е 240 дка. Разширението на площите на външните местообитания на сектор „Примати“ (маймуните) създава нови експозициони площи и зони за наблюдение на животните. За различните видове примати площите за обитаване се увеличават от 5 до 10 пъти. С проекта се извършва и реконструкция на съществуващата инфраструктура и изграждане на нова в съответните сектори на територията на зоопарка. Новите местообитания си изпълняват със стоманобетонови фундаменти, метална носеща конструкция с предпазни мрежи и обособени стъклени витрини за наблюдение на приматите. Проекта включва и нова поливна система, реконструкция на водопроводната, канализационна и електрическа инсталация. Обособяват се нови алеи и се реновират съществуващите настилки. Проектът е съобразен с изискванията на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Общата инвестиция за настоящия проект е около 1.4 млн. лева. Предвижда се строителните работи да приключат до края на годината, а озеленяването да започне през пролетта", обясни Фандъкова.

"В Софийския зоопарк има и нов обитател – мъжката бърнеста мечка Лийм. Той е на три години и е роден в зоопарка в Лайпциг, Германия. Софийския зоопарк получава този интересен и рядък вид мечка по линия на Европейската програма за застрашени видове на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите, като в бъдеще очакваме и женска мечка от същия вид", каза кметът.

Бърнестата мечка е в категория Уязвим вид в Световната червена книга и е в Приложение I на Вашингтонската конвенция. Тенденцията при популацията на бърнестите мечки в природата (около 20 000) е намаляваща. Този вид мечка е разпространена Южна Азия във влажните гори на Индия и Шри Ланка, както и в южните низини на Непал. Бърнестата мечка е прототип на мечката Балу от „Книга за джунглата“ на Ръдиард Киплинг.

Друго ново животно в Софийския зоопарк е младата мъжка двугърба камила Леми, която наскоро пристигна от зоопарка във Веспрем.

Най–новия обитател на Зоопарка е малкото ръждиво кенгурче, което се роди наскоро. То още не напуска торбата на майка си, но може да видите как се подава от нея.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов