Избрани Новини

Поставят шкафчета за учениците до VII клас

Животът

25-08-2018, 14:15

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Това е решението взето от МОН във връзка с тежките раници

Децата в 591 училища в цялата страна ще имат собствени шкафчета за учебници и помагала през новата учебна година. Мярката е за олекотяване на ученическите раници по национална програма на Министерството на образованието, а средствата вече са осигурени. Освен учебници и помагала децата ще могат да оставят в шкафчетата и екипите за спорт: всичко необходимо в седмицата от понеделник до петък.

Над 111 000 деца от I до VII клас ще имат собствени шкафчета в училище през новата учебна година. Предвидени са близо 2,9 млн. лева, предава БНТ.

В столичното 119 училище вече има шкафчета за почти всички деца. Досега е плащано от училищния бюджет. С пари от националната програма ще оборудват още една стая. Шкафчетата са монтирани в стаите на децата, заради противопожарните изисквания в коридорите да няма дървени мебели.

Идеята децата да си оставят учебниците в шкафчетата обаче се оказва неприложима за учащите след V и до VII, клас защото те трябва да учат вкъщи и учебниците ще им трябват там.

Промяната в наредбата на образователното министерство вече дава възможност на училищата така да изготвят програмите си, че децата да не се налага да носят учебници по много предмети наведнъж.

149 училища, кандидатствали по програмата остават без средства, заради изчерпване на ресурса. За тях финансиране ще има догодина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов