В Симитли почетоха героите на Орловец

Звуча и песента "Балада за Орловец"

93 години станаха от жестокото убийство на деветимата млади мъже, платили с живота си заради това, че отстоявали идеите на страната на хората. Те са деветима, повечето от симитлийските села. Те са Симеон Попгеоргиев, Ангел Кипров, Стоян Газерски, Партени Партениев, Костадин Трендафилов, Трошан Трошанов, Кральо Светков, Йосиф Чакалски и Петър Чакалски. Те са били будната съвест на обществото, не са били местните управници. За времето са били добре образовани, будни млади българи. На тази дата преди 92 години са платили затова с живота си.

Местните управници в симитлийско, начело с общинския кмет Апостол Апостолов положиха венци и цветя да спомнят и почетат паметта и делата на деветимата. Докато горяха свещичките на паметника "Орловец" звучеше песента "Балада за Орловец". Тя беше сътворена преди три години, за 90-годишнината от гибелта на героите от Орловец.

"Балада за Орловец" е по текст и музика на Димитър Янев, аранжиментът е на Димитър Динев. Изпълнението е на момичетата от Женската фолклорна група към читалището в Крупник и покойния Николай Кимчев, една от емблемите на симитлийска община, Община Симитли.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"