Пожарът в горите над Карлово се разраства

Над 50 декара горски масиви горят

Над 50 декара горски масиви са обхванати от пожара, започнал снощи над Карлово, предаде БНР. Гори борова гора. Служители на лесничейството се опитват да локализират огнището.
Директорът на държавното лесничейство Златю Кличев съобщи за "Хоризонт", че противопожарните екипи излизат отново в опит да  загасят пожара, но духа силен вятър от запад. "Имаме много силен западен вятър, както и по посока на пожара. Много сложно ще гасим. 30 горски служители работим. От Пожарната чакаме всеки момент да дойдат и да поемем нагоре", каза Златю Кличев от Държавното лесничейство. Той увери, че няма опасност за населението.
Оперативен щаб ръководи овладяването на огъня в гората над Карлово, където от снощи бушува пожар, каза кметът на града Емил Кабаиванов. Поискано е съдействие от сухопътните войски в града, ако се наложи да се включат още хора в овладяването на огъня. Теренът е изключително труден за достъп, а духашият западен вятър усложнява обстановката, обясни Кабаиванов.

"40 човека правеха просеки, за да ограничат пожара. Днес от 7 часа сутринта те са отново на място. Днес ще се работи здраво, за да може пожарът да бъде окончателно ограничен и потушен. Дано само вятърът да не се засили. Засега за града няма опасност. Теренът е много труден, планински, и техника не може да стигне до пожара. Армията се налага да се ползва, защото тя е организирана и обучена как се действа в такива ситуации. Имаше сутринта лек дим, много слаб, но няма непосредствена опасност за хора с белодробни заболявания или, пък, не дай си боже, да са засегнати имоти", обясни кметът на Карлово Емил Кабаиванов.


Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"