Избрани Новини

"Добринищко лято“ продължава

Всяка петъчна вечер е посветена на българската филмова класика

„Добринищко лято“ е  една от успешните инициативи на местното читалище „Димитър Благоев“, която  за шеста година събира ценителите на народната култура, създавана в тези уникални български средища. 

12 читалища от страната  гостуват през летните месеци на  колегите си от града на добрите неща илековитата минерална вода. А тази година имат и гости от Гърция и Македония, съобщава БНР.  

И още една новост радва гостите и жителите на Добринище - през този месец  всяка петъчна вечер е посветена на българската филмова класика с прожекции на любимите на поколения българи комедии.

Началото бе поставено преди седмица с прожекцията на култовия български игрален филм  „Тримата от запаса“. Тази вечер жителите  и гостите на града ще могат да се насладят на друг велик български филм – „Господин за един ден“. Инициативата за прожекция на българско кино на открито се провежда за първи път в града. Тя  е в рамките на организираните летни прояви под емблемата на седмото издание на „Добринишко лято“. Всички мероприятия се радват на голям интерес.

За Радио Благоевград Ани Парапунова, секретар на читалище „Димитър Благоев 1925“ разказа, че „децата се забавляват с интересни игри, сътворяват много красиви неща заедно. Ние им показваме и ги учим на игрите на нашите  баби и дядовци. Така те имат възможността да се докоснат до извора, както се казва.“

Всяка съботна вечер са  фолклорните концерти, отново на откритата сцена на площада в града. Целта на поредицата е „съхраняване на фолклорните традиции и обичаи, като извор на непреходната сила на българския корен  и дух“ – споделя още Ани Парапунова. Участниците  са професионални ансамбли  и любителски състави от цялата страна.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов