Избрани Новини

Нова схема за измама: Поръчваш оригинален телефон - получаваш менте

В социалните мрежи и сайтовете за онлайн търговия се продават телефони - реплики, които обаче са обявяват за оригинали

Поръчваш оригинал, получаваш менте! За измамна схема за продажба на фалшиви мобилни телефони съобщи Нова тв. В социалните мрежи и сайтовете за онлайн търговия се продават телефони -  реплики, които обаче са обявяват за оригинали.

Обяви с по-ниски цени на мобилни апарати заливатонлайн пространството.  Телефоните се оказват реплики на официални световни марки.

Най-лесната проверка на апарата е в онлайн сайтове. Там с въвеждането код от телефона и излиза информация за марката и вида му.

Екип на NOVA  също опита да поръча мобилен телефон от съмнителен продавач. Попитахме дали телефонът е реплика и продавачът не отрече. След като поискахме лична среща се оказа, че няма налични апарати.

Сигнали за фалшиви стоки могат да се подават до Комисия за защита на потребителите.

От Комисията могат да контролират подадената към потребителя информация и наличие на нелоялна търговска практика. Санкциите за нарушителите могат да стигнат до 30 000лв.

Служителите на Патентното ведомство следят за нарушения на правото върху търговската марка или промишления дизайн. Глобите са от 500 до 1500 лв. за физически лица и имуществена санкция от 1000 до 3000 лв.

За периода 2017 – 2018 г. обаче подадени сигнали няма.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов