Сандански ще се преклони пред паметта на генерал Георги Тодоров

Тържественият ритуал е от 11 часа в парк "Свети Врач"

Сандански тържествено ще отбележи 160 години от рождението на генерал Георги Тодоров. Събитието се организира от Общинска администрация - Сандански, Археологически музей - Сандански и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Сандански.
В 11:00 часа на входа на парк „Свети Врач“, пред образа на легендарния пълководец, ще се състои тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя.
В 11:30 часа на площад Алианс ще бъде открита фотоизложба “Да градиш по време на война – генерал Георги Тодоров и Втора българска армия в Свети Врач“.
Роденият през 1858 г. в Болград, Бесарабия, ген.Георги Тодоров е един от най-изтъкнатите български военачалници в националната ни история. Изминал е достойно пътя във военната кариера от редник-опълченец до генерал на пехота – най-високото воинско звание в Третото българско царство. Ген.Тодоров е участвал в пет войни, свещено свързани със съдбата на България – Руско-турската война, Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.
Легендарният пълководец и ръководената от него 7-ма пехотна Рилска дивизия освобождават през 1912 г. Сандански (тогава село Свети Врач). В годините на неговото присъствие селището и регионът започват да се развиват и процъфтяват. По инициатива на ген.Тодоров се създава емблемата на град Сандански – парк „Свети Врач“. Възстановяват се църкви, строят се сгради. Със своята последователна дейност генерал Тодоров показва, че въпреки трудните времена българската армия умее не само да воюва, а и да гради.