Избрани Новини

Православен лагер учи деца на вяра, надежда и любов

Лагерът е под прякото ръководство на Старозагорския митрополит Киприан

Първият православен ученически лагер в Старозагорска епархия беше открит. Почивната база на "Мини Марица-изток" в курорта Старозагорски бани стана летен дом за 13 сираци от дом "Мария Терезия". Сред тях е и 18-годишната Мария, която преди 2 години спаси шофьор на тролейбус при инцидент в Стара Загора.
"Нашият социален дом работи със Старозагорската митрополия, владиката е бил наш гост и затова решихме да изберем ученици на възраст от 14 до 18 години, които да присъстват на лагера", разказа за БТА Латинка Петрова, директор на дома.
Лагерът е под прякото ръководство на Старозагорския митрополит Киприан, а екипът, съставен от двама педагози и четирима свещеници, се стреми да научи децата на повече вяра, надежда и любов, добави отец Йордан Карагеоргиев, свещеник при храм "Св. Козма Зографски", който се издига в двора на почивната база.
Седемдневната програма включва освен богослужения, забавления и игри.
"Най-важното нещо, което запомних е, че Бог е винаги до нас и ако го обичаме от цялото си сърце, Той няма да ни остави никога в живота", каза 14-годишната Ганка.
"Православния лагер се стреми да възпита, под формата на игри и приятна атмосфера, християнски ценности и практики в децата", изтъкна пред БТА Старозагорският митрополит Киприан. Днес той беше първи лектор, а лекцията му започна с откровен разказ за неговия път към Бог. Владиката сподели, че на 9 години е бил осиновен от социален дом село Скобелево, отгледан от ревностно православно семейство в Казанлък, което го въвежда в храма, където той открива своя втори дом. Той припомни, че последният ученически православен лагер в епархията е бил през 1944 година.
Православният ученически лагер приключва на Преображение Господне в понеделник, а днес момчетата и владиката решиха заедно през септември да се поклонят в Монашеската република в Атон, съобщава БТА.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов