Борисов: С Република Македония вместо да спорим, заедно честваме героите си

С премиера Зоран Заев отбелязаха Илинденско-Преображенското въстание

Успяхме да направим така, че вместо да спорим, заедно честваме героите си, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Благоевград, където с премиера на Република Македония Зоран Заев отбелязаха съвместно 115-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.
Премиерът Борисов напомни, че след като поколения политици са проявявали желание и упоритост, но без успех, миналата година беше подписан Договорът за приятелство, сътрудничество и добросъседство между България и Република Македония. „Проявихме храброст и го подписахме“, заяви министър-председателят и допълни: „Поздравявам също колегите Ципрас и Заев, че един десетилетен спор за името на Република Македония беше преодолян и се надяваме да завърши“. Според премиера Борисов европейската перспектива за Република Македония и поканата за НАТО носят огромна сигурност. По думите му целта на тежките преговори, които се водят по различни въпроси на Балканите, е от „барутен погреб“ да се направи проспериращ регион.
Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна още значението на транспортния коридор номер 8, както и на ГКПП Станке Лисичково, който е от изключителна важност за България и Република Македония. Двете страни са се договорили в най-къси срокове граничният пункт да бъде разширен.