Ще дебатират дали да поскъпне питейната вода в Благоевград

Мисия

31-07-2018, 15:35

Снимка:

ВиК Благоевград

Автор:

blagoevgradutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВиК Благоевград извършва планова профилактика

Официално оскъпяването се очаква да стане до края на годината

С около 20 стотинки ще се повиши цената на водата в Благоевград до края на тази година. Увеличението според водното дружество е наложително, тъй като не достигат парите за ремонти и реконструкция на мрежата. Според хората заради старите тръби водата, която тече от чешмите, не става за пиене и подмяната на водопреностаната мрежа трябва да се направи спешно.

Жители на Благоевград казаха, че почти не пият вода от чешмите в домовете си. Според тях тя е с ниско качество и не е вкусна. Най-често пълнят туби с минерална вода или от чешмите с изворна в града и крайградския парк.

В момента цената за кубик вода в Благоевград е 1,60 лв., като в нея е включена и такса пречистване. В останалите населени места в региона, където няма пречиствателни станции, сумата не надхвърля лев.

Росица Димитрова – управител на ВиК-Благоевград: Едно домакинство харчи в рамките на 9-10 кубика, средно 20 ст. максимум 1,50-2 на домакинство да се отрази. Това са едни груби сметки. Но не бих казала, че това ще утежни семейния бюджет. Неизбежен е този процес. Предвид това липсата на консолидация, липсата на други възможни средства за финансиране, с които бихме могли да модернизираме мрежата.

От ВиК дружеството в Благоевград уверяват, че преди да се стигне до увеличение цената на водата, ще има публично обсъждане и дебат с жителите на града, съобщава БНТ.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"