Избрани Новини

Центърът за обществена подкрепа при Община Гулянци доказа необходимостта от този вид услуга

Социалната услуга е в подкрепа на 20 деца в риск на възраст до 18 години и техните семейства

Вече трети месец Центърът за обществена подкрепа работи активно. Екипът редовно организира мероприятия и инициативи и ежедневно доказва необходимостта от подобен род социална услуга на територията на общината, съобщават от местната управа.

Центърът за обществена подкрепа в Гулянци беше създаден през април по проект на Община Гулянци и финансиран по договор № РД04-59/30.03.2018 г. от Министерство на труда и социалната политика, фонд „Социална закрила” и Община Гулянци. Срока за изпълнение на дейностите е девет месеца. Общата стойност е 33 328,02 лв., от които 29995,21 лв. от фонда и 3 332,81 лв. от местния бюджет.
Като база по проекта се ползва първия етаж на общинската сграда, в която се помещава Социалният патронаж. Помещенията са в отлично състояние, скоро ремонтирани, а нужното обзавеждане и оборудване на ЦОП е осигурено от Община Гулянци. Персоналът се състои от управител, двама социални работници и психолог.

Дейността е насочена към осигуряване на социална закрила на деца в риск, за пълноценно разгръщане на личностния им потенциал и социално включване, превенция на отпадане от училище, асоциално поведение и подобряване на грижите в семействата с риск. Социалната услуга е в подкрепа на 20 деца в риск на възраст от 0 до 18 години и техните семейства. Специалистите работят със: семейства, при които има риск от разрушаване на семейните връзки и отношения; неглижирани деца; семейства, чиито деца са настанени в специализирана институция или в друго семейство – приемно или при роднини и близки; семейства с деца със специални потребности (аномалии, увреждания, отклонения); семейства, които не могат да се справят с проблемите и търсят професионална подкрепа за отглеждане и възпитание на детето; отпадащи от училище деца; бременни жени и майки, в риск да изоставят децата си; кандидати за приемни семейства; утвърдени приемни семейства с настанени деца; кандидат-осиновители и семейства на осиновители в следосиновителния период; деца и семейства от общността, за работа по превенция на рисковото поведение.

Насочването към ползването на услуги в Центъра за обществена подкрепа гр. Гулянци става чрез отдел „Закрила на детето” към Дирекция „Социално подпомагане” Никопол, други институции и организации, като Местна комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни (МКППБМН), детска педагогическа стая, училища и детски градини, болнични заведения, неправителствени организации и др. Освен това услугите ще могат да ползват и лица, които по свой избор - без направление от ДСП са се насочили към Центъра за обществена подкрепа.

Очаква се проектът в значителна степен да подобри качеството на живот на ползвателите на социалната услуга и техните семейства. Този факт ще допринесе за допълнително увеличаване на търсенето на този вид услуги в местната общност, ще се повиши степента на доверие на потенциалните ползватели.

Общинска администрация Гулянци ще използва формирания ресурс, помещения, обучени специалисти и др. и след приключване на проектните дейности ще кандидатства пред АСП, МТСП за разкриване на социалната услуга Център за обществена подкрепа, като държавно делегирана дейност.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов