Избрани Новини

Кризисен щаб следи денонощно състоянието на язовирите в страната

Общество

24-07-2018, 17:06

Снимка:

plevenutre.bg, архив

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

В Хасково и Кърджали се очаква най-много дъжд

Заради обилните валежи е задействан кризисният щаб в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), който следи денонощно състоянието на язовирите на територията на цялата страна. Това съобщи председателят на Държавната агенция по време на съвместен брифинг с главния секретар на агенцията Николай Николов, областния управител на Хасково Станислав Дечев. Той допълни, че към този момент няма язовири на територията на страната, които да представляват заплаха за населението, но предвид динамичната метрологична обстановка е засилено вниманието към всички водоеми.
„Ние като ръководство сме на място в региона на Хасково и Кърджали не само защото тук прогнозите са за най-обилни валежи, но и защото в тази част на страната са съсредоточени най-много водоеми“, обясни Горновски. По думите му се провеждат и срещи с кметове и представители на общини в региона, тъй като преобладаваща част от язовирите са тяхна собственост. „Сега най-важното е собствениците на язовири да изпълнят предписанията на ДАМТН – да се осигури свободен обем на язовирите и да се следи денонощно тяхното ниво. Такива предписания са дадени във всички региони, където се очакват проливни дъждове“, допълни още председателят на ДАМТН.
От началото на годината инспекторите на ДАМТН са извършили над 1170 броя проверки на язовирни стени и съоръженията към тях на територията на областите Хасково и Кърджали, като установени за спешен ремонт са 147. Съставени са 143 акта за установено административно нарушение на язовирите на двете области. Продължават и масираните инспекции в цялата страна, като само за първите седем месеца на годината са проверени 2393 язовира и са съставени 304 акта.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов