Избрани Новини

Шефът на НЗОК ще развива касата в три посоки - ефективност, ефикасност, контрол

Политика

23-07-2018, 13:07

Снимка:

Александра Милева

Автор:

Александра Милева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хорица в сянка дърпат конците в НЗОК, твърди новият управител

НС избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК

В момента касата се занимава с въпроси, за които няма компетентност, опасява се той

Три главни принципа ще развива новият шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев - ефективност, ефикасност, контрол. Той обясни пред журналисти, че в следващите три месеца ще бъдат обявени конкретните стъпки към тези принципи. Според него "горещите точки" по които трябва да се работи са - лекарствената политика (медицински изделия), лечението в чужбина и контрол.

Като голям  проблем в контрола в Касата Дечев посочи, че НЗОК се занимава с дейности, за които няма компетентност.

„Няма медицинско лице в НЗОК, което да е по-компетентно от лекаря, извършил медицинската дейност, която тя трябва да контролира“, обясни той.

При няколко варианта за скъпо струващи лекарства задължително да се избира най-евтиното. То обаче задължително трябва да има същата ефикасност, показания и противопоказания. Това ще предложи новият шеф на Здравната каса, като според него това ще доведе до по-кратък път на пациента до тези лекарства.

В отговор на въпрос ще има ли рокади в Касата, Дечев коментира: „Някои хора, които не искат да има рокади, направиха едни предварителни действия, с които бетонираха кадровата ситуацията, но се надявам че ще ми се позволи и е разумно, всеки ако иска да провежда някакви промени, да има екип“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов