Избрани Новини

Двойно повече сезонни работници от страни извън ЕС у нас

Животът

22-07-2018, 16:41

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

От началото на годината 6700 чужденци са получили разрешение за работа

Два пъти повече сезонни работници от страни извън Европейския съюз тази година у нас, показват данните на Агенцията по заетостта.

От януари до началото на юли, Агенцията е разрешила достъпа на 6700 чужденци до трудовия пазар у нас като сезонни работници. Само преди година за същия период те са били под 3000. Най-много чужденци са дошли от Украйна, Молдова, Киргизстан. Те работят в основно в туризма и селското стопанство.

От агенцията по заетостта обясняват ръста на сезонни работници от чужбина с това, че няма сериозни изисквания към работодателите. Не трябва да доказват професионалната квалификация на работниците иска се само трудов договор. Опростени са и процедурите.

Според икономистите може да се очаква в бъдеще в курортите у нас да ни обслужват все повече чужденци: „Това са държави, в които нивото на заплащане е по-ниско от това, което имаме в България, така че е лесно България да предложи едни сравнително атрактивни условия за тях”, каза пред БиТВ Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов