Избрани Новини

Валентин Радев: Моля за повече дисциплинираност в зоната с чума

Политика

20-07-2018, 16:20

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Радев и Порожанов бяха изслушани в НС по казуса

"Продължават клиничните прегледи на животните от съседните населени места на надзорната зона". Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов по време на изслушването си в Народното събрание за чумата по дребните преживни животни.

Порожанов напомни, че се полагат усилия обезщетенията на пострадалите животновъди да се изплащат бързо. Данните на министерство на земеделието показват, че обезщетенията на овца и коза са над 190 лв. В с. Воден средното обезщетение е 327-329лв. на евтанизирано животно. Тъй като животновъдите от 7 общини в Странджа не могат да търгуват с животински продукти, те ще получат и помощ по програма „де минимас“. През юли и август тези стопани ще вземат над 60 лв. на глава добитък за опорно гледане и затова, че не могат да продават млечни продукти. Между 5 и 10 дни след подаването на документите от животновъдите, помощите ще бъдат обработени и своевременно разплатени.

По темата бе изслушан и министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който подчерта, че ситуацията е кризисна, но се предприемат нужните мерки и те са законни.  Министър Радев помоли за дисциплинираност и по места всеки да изпълнява разпоредбите на МВР.

Министърът на вътрешните работи изтъкна, че органите на МВР предоставят всички заповеди относно техните действия. Полицаите стриктно изпълняват мерките за ограничаване на огнищата на зараза, като проверяват всеки ТИР, пристанище. Като крайна мярка дори храната, която преминаващите от Турция носят, се изземва и изгаря. Министърът посочи, че в момента се охранява не само турската, но и румънската граница заради опасността от чума по свинете. В 3 км охранявани зони в Странджа органите на реда свалят от превозните средства всяко животно или продукти и го носят на ветеринарите. Той поясни, че относно въпросите на депутатите как и откъде се появи болестта у нас всички служби в страната работят по изясняване на тези обстоятелства. Работи се и по хипотезата, че чумата е умишлена зараза, допълни министър Радев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)