Избрани Новини

Отбелязаха 115 г. от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

Животът

20-07-2018, 15:34

Снимка:

ВМРО

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

И в събота, 21 юли, продължават събитията, с които отбелязваме годишнината

В София на Паметника на българските революционери от Македония, Беломорието и Одринско се събраха десетки признателни потомци, членове и симпатизанти на ВМРО, общественици, политици, за да отбележат 115 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

На събитието присъстваха лидерът на ВМРО, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, народните представители от Обединени патриоти Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Милен Михов, Калин Поповски, Красимир Богданов, Александър Сиди, Станислав Станилов. Годишнината почетоха и представители на Македонския научен институт, Българско сдружение на родовете от Македония, Националното сдружение на клубовете на запасното войнство „За честта на пагона“, Държавната агенция за българите в чужбина.

На паметника бяха поднесени цветя и венци в знак на почит към героите, отдали живота са за освобождение и обединение на Родината.

В думите си пред събралото се множество вицепремиерът Красимир Каракачанов напомни за саможертвата на въстаниците, които със смелостта и безкористността си трябва да служат за пример на днешните поколения. Той отбеляза, че преди 115 години отзвукът от въстанието и кървавото му потушаване насочват общественото внимание на европейските държави към съдбата на поробените българи в Македония.

И в събота, 21 юли, продължават събитията, с които отбелязваме годишнината от най-голямото българско въстание в Османската империя – Илиндендско-Преображенското.

В София от 11.00 часа в парк „Св. Троица“, район Илинден – ансамбъл „Гоце Делчев“ ще раздава брошури и ще играе фолклорна програма. Представители на НД „Традиция“ ще направят историческа възстановка на събитията отпреди 115 години.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов