Избрани Новини

Депутатите върнаха ранното пенсиониране на миньорите

Те ще могат да се пенсионират по стария ред

Депутатите от парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика  приеха с 19 гласа „за“ и двама „въздържал се“ законопроекта за промяна на Кодекса за социално осигуряване /КСО/. Така справедливостта за подземните миньори с трудов стаж по 10, 15, 20 години ще бъде възстановена и те ще могат да се пенсионират по стария ред – право, което им беше отнето в края на миналата година от депутатите.
С решението си народните представители поправиха тази несправедливост, а за разлика от тях, представителката на синдиката КНСБ отново препотвърди отрицателното си становище.   
Омбудсманът Мая Манолова припомни, че още на 8 януари 2018 г. е внесла с  писмо през председателя на парламента Цвета Караянчева законодателните промени в КСО, които бяха припознати от депутатите на ГЕРБ.
„Има наистина напрежение, тъй като предизвестието на миньорите от последния закрит подземен рудник „Бобов дол“ изтича други ден и те остават на улицата. След като има воля тази несправедливост да бъде поправена е добре това да се случи сега, за да има спокойствие“, каза омбудсманът на заседанието.

Промените ще засегнат около 80 съкратени миньори от Бобов дол, съобщи БНТ. Ще бъдат необходими около 16 хил.лева месечно, за да им бъдат изплатени пенсиите.
За да се пенсионират, от тях се изисква да имат сбор от осигурителен стаж и възраст 90, от които 10 години първа категория, и навършена възраст 45 години и 4 месеца към 31 декември 2017г.
От същата дата възрастта ще се увеличава от първия ден на всяка следваща година с по 2 месеца до достигане на 50-годишна възраст за мъжете и жените.
Досега миньорите не можеха да се пенсионират заради промяна в Кодекса, приета през Закона за бюджета за 2018 г. За пенсия трябваше да чакат поне 10 години. Промените ще влязат в сила със задна дата, от 1 януари 2018 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)