Избрани Новини

"С хорá и песни край релсите тесни” на най-високата гара на Балканите

Ще се проведе Първият национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката

На 12 август 2018 година (неделя) ще се проведе Първият национален събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хорá и песни край релсите тесни”.  Гайди, танци и песни ще разлюлеят ливадите край най-високата жп гара на Балканите – Аврамово, сгушена между Родопите и Рила планина.
Това е най-голямото събитие в историята на теснолинейката дотук и целта на организаторите еотново е да привлечкат обществения интерес към каузата за опазване, популяризиране и развитие на теснолинейката като туристическа забележителност и национално богатство – гръбнак на туризма в този красив край.
На сцената под звездите участие ще вземат над 200 самодейци от цялата страна, разделени в 22 колектива и самостоятелни изпълнители, които ще се изявят безвъзмездно – в името на това заедно да рекламират региона, традициите, българския дух и Малкото влакче като важна част от социалния и културния живот от Тракия до Пирин.
Събитието ще бъде възможно благодарение на подкрепата на Община Якоруда – които ще осигурят безвъзмездно сцената, както и на Община Велинград – която се ангажира с наемането на озвучители за празничния ден. ДП „Национална компания „Железопътна инфраструктура” и този път е плътно зад тях и подкрепят по всякакъв начин работата в насока за пробуждане на хората чрез редица мероприятия по теснолинейката.
Официалното откриване ще започне в 12:30 ч., а с пристигането на влак „Родопи” в 11:10 започва презентация и дегустиране на традиционни якорудски ястия, тъй като мероприятието се провежда на територията на Община Якоруда, за чиято туристическа визия също се работи  усилено с помощта на членове на сдружениетои редица доброволци. По време на събитието, което ще продължи до 20 ч. вечерта, всеки гост ще може да се докосне до местни продукти – сладка, мед, млечни продукти, боб, билки и други, да похапне вкусна родопска якорудска скара и да си вземе сувенири за спомен.
От 15:15 ч. ще започне празничният концерт на младия изпълнител на македонски песни Борислав Коцаков, известен в региона и страната. Самодейците ще се изявят в три части – от 13:00 до 15:00, от 16:30 до 18:30 и от 18:40 до 19:40 ч.

Програмата е съобразена с преминаващите влакове, но се призовават всички, които имат  възможност, да използват и личния си автомобил, тъй като местата във влакчето са ограничени. Около гарата има място за паркиране, служителите на реда също ще съдействат.
Повече информация на телефон 0892288220, мейл kv94@abv.bg и във фейсбук страницата  „Родопската теснолинейка”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов