Малки театрали играха благотворително за Иван

С представлението "Не се гаси туй, що не гасне" те събраха 2415 лева

Децата от Театралната школа "Ер малък" към ДТ "Проф.Енчо Халачев" - Благоевград с директор Бранимир Митов играха благотворително невероятното си представление "Не се гаси туй, що не гасне" в помощ на 14-годишния Иван Христов. Малките театрали събраха 2415 лева, които бяха преведени веднага по сметката на Иван. Поклон пред богатата душевност на тези деца!
Иван е на 14 години, тренира бейзбол и ще учи в Езиковата гимназия в Благоевград. В началото на месец май, той получава болки в коляното, които лекарите отдават на спортни травми от тренировките по бейзбол. Лекуващият ортопед прилага инжекции, но след две седмици болката става непоносима. Лекарите назначават рентген и скенер. Резултатите от скенера не са категорични, но съмненията са за остеосарком - злокачествен тумор, разновидност на рака на костната система. Семейството веднага е изпратено в Горна Баня, където биват назначени
други изследвания - ЯМР; костна сцинтиграфия; рентген на гръден кош; ехография на коремни органи. До момента обаче лекарите не са сигурни дали става въпрос
за остеосарком или сарком на Юинг. Следващите стъпки са химиотерапия и операция (Различното в двете диагнози е вида на химеотерапията, която ще се предприеме преди и след операцията). По време на операцията се поставя имплант, който трябва да бъде с механизъм за растеж, заедно с костта, тъй като Иван е едва на 14 години. Имплантът се слага на мястото на колянната става и голяма част от бедрената кост. В България обаче такъв имплант все още не може да бъде изработен. Той трябва да бъде поръчан от Германия, като сумата, която е нужна за закупуването му е над 30 хил. лева (по данни от лекарите от Горна Баня).
Междувременно семейството се свързва с клиника в Германия, която предлага оферта само за операцията, на цената от 93 000 евро.
Както за повечето семейства в България, които са попадали в безмилостната борба с рака, така и за семейство Христови, сумата е непосилна.
До момента Иван има единствено дарителска сметка -
 BG13FINV91501317178315
Титуляр на сметката е майката на Иван: Ваня Георгиева Христова
Първа инвестиционна банка АДСнимка на Деня

Щрихи от Плевен