Избрани Новини

Посланикът на Азербайджан откри постерна изложба в Петрич

Изложбата представя археологическото наследство на Азербайджан

Посланикът на Азербайджан Н.пр. д-р Наргиз Гурбанова откри постерна изложба в Петрич.
Изложбата представя археологическото наследство на Азербайджан. Експозицията излиза за първи път извън Националния археологически институт с музей към БАН. Решението за нейното гостуване в Петрич е взето след церемонията по награждаване на Община Петрич в рамките на кампанията „Чудесата на България” за античния град Хераклея Синтика.

„Развитието на сътрудничеството в областта на науката, културата и изкуството, е един от главните приоритети в моята работа. Затова много се радвам, че има възможност да покажем богатството на Азербайджан и по същия начин ще съдействам в Азербайджан да станат известни колкото може повече факти от богатото наследство на България”, посочи Н.пр. д-р Гурбанова и благодари за съдействието на доц.д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ към БАН и ръководител на проучванията в античен град Хераклея Синтика в местността Рупите. Кметът на Петрич Димитър Бръчков подчерта, че тази визита на посланик Гурбанова е поредното доказателство, че на всички нива взаимоотношенията между България и Азербайджан са отлични.

Посланик Наргиз Гурбанова каза, че идва в Петрич за втори път, но още първия път се е влюбила в града. ”Няма да бъде последното ми посещениe”, категорична бе тя.

Д-р Гурбанова посети и античния град Хераклея Синтика, а следващият месец двама археолози от Азербайджан ще се включат в проучванията на терен на обекта, потвърди ръководителят на разкопките доц.д-р Людмил Вагалински.

Постерната изложба за археологическото наследство на Азербайджан ще остане действаща в Петрич един месец. Посланик Гурбанова посочи, че годината е много специална, защото се отбелязват 100 г. от създаването на Азербайджанската демократична република.
Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден