Избрани Новини

Съдът наложи арест на четирима от Абланица

Ощетили са бюджета с незаконно разпространение на тютюн

Апелативният специализиран наказателен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на четирима участници в организирана престъпна група от с. Абланица, Гоцеделчевско, за незаконно държане и разпространение на нарязан тютюн в големи размери. Петият участник в групата е на свобода с парична гаранция, за да може да полага грижи за децата си.
Досъдебното производство е образувано в края на ноември 2017 г .
Участниците в групата са задържани на 26 юни 2018 г. при специализирана операция на ГДБОП, РЗ БОП-Благоевград и Специализираната прокуратура.
Първата съдебна инстанция наложи на ръководителя на групата мярка за неотклонение „Домашен арест“, а на участниците - парични гаранции.
Решението обаче бе протестирано от Специализираната прокуратура пред Апелативния специализиран наказателен съд.
Събраните доказателства по делото сочат, че групата е действала при висока конспиративност и синхрон в действията на участниците. По време на операцията по задържането е открито „производственото“ помещение, в което е открито голямо количество нарязан, пакетиран и етикиран тютюн. На част от пакетите са били залепени товарителници на куриерски фирми за експедиция към различни потребители.
Суровия тютюн участниците в групата изкупували от производители. Клиентите били набирани главно по интернет. Заявките си за нарязан тютюн те подавали онлайн, като исканите количества били най-често по 1 килограм.
На ден групата изпращала до 150 пратки, като цената за килограм нарязан тютюн варирала между 35 и 40 лв., в зависимост от сорта и качеството.
Загубата за бюджета в случая е значителна, доколкото акцизната ставка за килограм нарязан тютюн за цигари и лула е 152 лв.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)