Избрани Новини

"Ангелите от планината“ от Дупница и Самоков спасиха изоставен белгиец

Нечовешката спасителна акция продължи 16 часа

След изключително сложна акция, продължила повече от 16 часа, обединените усилия на планинските спасители от Дупница и Самоков спасиха младеж. Спасяването на 18-годишният Анди от Белгия приключи успешно тази сутрин. Изключително тежкият район, гъстата мъгла, дъжд, градушка, стръмен и хлъзгав участък бяха причина в акцията да се включат 15 "Ангели от планината", предаде zadupnitsa.com.
Дупнишките спасители получават сигнал от своите колеги от Самоков за пострадал човек в района на връх Мермерите, на около 2600 метра. Сигналът идва от група от 15 белгийски скаути, които предния ден са засечени в района на Седемте езера.
Около 14 часа вчера, спасителите от Самоков сигнализират на колегите си от Дупница за пострадало 18-годишно момче от белгийската група, което е получило травма в коляното и е невъзможно да се движи. 5-ма дежурни планински спасители на Езерата – Борислав Ранков, Мартин Джокин, Златомир Огнянов, Георги Никифоров и стажант-спасителката Евелина Малинова веднага потеглят към мястото.
Предвид отдалечеността и трудния район, от Дупница тръгват още 2-ма от планинските спасители – Божидар Джокин и Емил Павлов, които заедно с колегите си от Самоков тръгват към пострадалия.
"5-мата колеги са пристигнали около 18 часа при пострадалото момче. За моя изненада, а и на колегите, групата е изоставила пострадалия. Оставили са само едно момче с него, а скаутите са продължили, вероятно към Рилския манастир. Веднага са шинирали крака, и са предприели мерки по предотвратяване изпадането в хипотермично състояние при силен дъжд, постоянен дъжд с мокър сняг и температура около 5 градуса на 2600 метра надморска височина. Останалата група пристигнахме около 20 часа с планинска носилка. Мястото е много красиво, но едно от най-недостъпните – с много стръмни участъци, отдалечено еднакво от всяка една точка, от където може да бъде транспортиран с линейка, а като прибавим бурята, видимостта от едва 2 метра заради мъглата, рискът за всички не бе никак малък. Нямахме време за почивка въпреки тежкия преход и веднага трябваше да потегляме. Изключително неприятно време, а като прибавим, че и пострадалият бе над 100 килограма… Взехме решение да тръгнем към Седемте езера. Почти през цялото време сме носили на смени пострадалото момче, защото по камъните и изключителния наклон нямаше как да се движи количката. В транспортирането помагаше и неговият приятел. Около 30 минути след полунощ, стигнахме в района на Окото, където бяхме пресрещнати от други 3-ма наши колеги. За нещастие, счупи се носилката на колегите от Самоков, успяхме на място с подръчни материали да я позакрепим и транспортирането продължи още известно време. Носилката окончателно се счупи и се наложи да се ходи до хижата на Седемте езера, за да се докара тежката желязна носилка, за да продължим акцията. Към 4 часа през нощта успяхме да свалим пострадалото момче до долна станция на лифта, където чакаше линейка, за да го транспортира до болницата и окаже помощ", разказа Павлов.
"Травмата е на коляното, но какво е състоянието му и какво се е случило, трябва да потърсите информация от лекарите. Нямаше как да бъде вдигнат хеликоптер при тези условия за акцията и се наложи наземна помощ. Важното е, че никой от колегите от Дупница и Самоков не пострада, момчето бе спасено и оказана му медицинска помощ", допълни Павлов, който буквално след акцията.
"Изтощени сме, разбира се, но е нормално. Няма как да почиваме, защото всеки един от нас е с ангажименти и всички сме на работните си места от тази сутрин. Ако няма друг сигнал, а надявам се да няма, довечера ще почиваме. Важното е, че си свършихме работата както трябва", заключи Павлов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов