Избрани Новини

Започнаха Културните вечери "Традиции и изкуства” в Банско /снимки/

Посетителският информационен център се превръща в своеобразен форум на банската култура

С демонстрация как са тъкали на разбой нашите баби започнаха Културните вечери „Традиции и изкуства” в Банско. Успешният формат се провежда за четвърта поредна година с домакинството на Посетителския информационен център в курорта и съдействието на Музеен комплекс – Банско и Читалище „Никола Вапцаров”. В продължение на повече от два месеца, по време на активния летен сезон, жителите и посетителите на планинския град имат възможност да се допрат до позабравените български занаяти, традиции и бит. Те могат и да се включат в организираните демонстрации и да научат позабравени вече занаяти и умения - предене и пресукване на вълна, плетене на шушони, бродиране на сувенирни топки, плетене на една кука, изработка на сувенири от тъкани, везане на гоблени, демонстрация на българска бродерия и дърворезба.
Демонстрациите се съпровождат от изпълненията на фолклорните състави от всички населени  места на територията на община Банско, което придава допълнителен колорит на вечерите.
За запалените по народните песни и танци в читалище „Никола Вапцаров” отново ще се провеждат уроци по тамбура, гайда и пеене, както и уроци по народни танци. Така, тръгвайки си от Банско, гостите на града да могат да се похвалят с научена автентична банска песен или някое традиционно хоро.
Посещавайки организираните от Музеен комплекс - Банско еднодневни турове до археологическия комплекс „Свети Никола”, късноантичната крепост „Ситан Кале” и инфотуровете в комплекса, любознателните посетители на курорта ще могат да се докоснат до богатото културно-историческо наследство на района. А образователните интерактивни игри „Деца в музея" подаряват на децата спомени за едно незабравимо лято в Банско.
Множество местни автори преобразяват фоайето на Посетителския информационен център, организирайки изложби на живопис, графика, художествена обработка на дърво и дървопластика, рисувано стъкло, икони, енергийни картини, ковано желязо и други.
Не са забравени и феновете на киното. В ПИЦ - Банско ще се прожектират различни филми за Банско и банските дейци, представители на духовния и литературен свят. Всичко това ще бъде на разположение на любопитните посетители от 6 юли до 8 септември.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов