Избрани Новини

7 агнета отидоха курбан за Св.Неделя в Ракитна

В Цръгналова махала има параклис, наречен на Великомъченицата

В Црънгалова махала на село Ракитна почетоха Света Великомъченица Неделя, информираха от Община Симитли. Роднини, приятели и гости се събраха да запалят свещичка за здраве на светлия празник. 7 жертвени животни бяха приготвени на курбан от рано сутринта, с който организаторът  Петър Чикалов нагости всички присъстващи. Той е човекът, построил светата обител преди 13 години.

Отец Яне отслужи празнична литургия и освети храната- вкусният курбан и десетките питки и погачи, приготвени от сръчни домакини. Дългите трапези бяха добре подредени и нищо не липсваше на малки и големи, дошли да почетат празника. Дъжд на мястото пръсна за малко, а слънцето се показа точно за веселбата

Оркестър се погрижи за доброто настроение на всички. Кръшни хора се виха около масите, а хората се веселиха от сърце.

По традиция, на 7-ми юли в планинското село Ракитна, в подножието на Пирин всички празнуват. В Цръгналова махала има параклис, наречен на Света Великомъченица Неделя. Неделя или Кириакия е една от най-тачените от българите светица и великомъченица. Църквата ни отбелязва на 7-ми юли и Неделя на всички български светии. Денят се чества във втората неделя след Петдесетница и в него се отдава почит към всички исторически личности, живели по българските земи, които са канонизирани за светци.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов