Избрани Новини

Филмът, покорил Щатите, показват в Благоевград

“Нито вълк - нито куче" ще бъде прожектиран днес

Филмът на шотландския кинопродуцент Стивън Люис Симпсън “Нито Вълк - нито Куче” (Neither
Wolf nor Dog) идва в кино CINEMAX в Благоевград тази събота и ще бъде прожектират от 18.30 часа. След това ще има среща-разговор с част от екипа.

Симпсън наскоро се премести от Лос Анджелис в България, за да работи по разпространението на филма в Европа и Щатите и да планира следващата си продукция, която ще снима в страната.

Симпсън е независим филмов продуцент със страст към културата и живота на индианците и е живял около година на индианска земя. Екранизацията е по едноименния бестселър на Кент Нърбърн и писателят сам се обръща към режисьора след празните обещания на продуценти от Холивуд.

„Нито Вълк – нито Куче“ задмина по успех много от холивудските продукции, а рейтингът на филма според публиката е най-висок от който и да било в момента филм в Щатите.
Режисьорът на филма сформира екип от млади и талантливи българи, които да се грижат за филмовата дистрибуция. Преди около половин година Симпсън се превръща в ментор на 24-годишната Никол, чието семейство е от Кюстендил. Без предишен опит в киноиндустрията, тя започва да ръководи разпространението на филма за цяла България и има ключова роля за доброто му представяне в други европейски страни, като става най-младият дистрибутор на филми у нас.
“Стивън е невероятен режисьор и съм щастлива, че се уча от такъв професионалист. Благоевград е сред първите градове, където показваме филма” - споделя Никол Ветин.
От много години насам това е най-успешният филм за индианци и има най-дългия релийз в Щатите от всички филмови продукции за 2017 година. Филмът има висока културна стойност и показва смели кадри, които заглушават гласа на белия човек и карат зрителя да се вслуша в извисената мъдрост на индианците.

Индианските народи имат специфични традиции и история, които са далеч от нашите
порядки, но много близо до общочовешките ценности и естествения ритъм на природата.
“За мен е невероятно да бъда част от толкова различен свят - да носиш пера и мъниста не те прави индианец. Както ние имаме нашите традиции, така и те имат своите, също толкова неповторими” - казва младата дама.
Изпълнителят на ролята на главния герой, Дейв Белоглав Орел (Dave Bald Eagle), почина през 2016 година на достолепната възраст от 97 години. През дългия си живот той е имал десетки филмови роли като в носителя на “Оскар” - филмът “Танцуващият с вълци“ на режисьора Кевин Костнър.

Белоглав Орел е внук на вожда Белия Бик, който се е сражавал в прочутата битка при Литъл Бигхорн през 1876 година. Обучавал е известния киноактьор Ерол Флин как да държи оръжие и да язди с правилна стойка, а актрисата Мерилин Монро неведнъж е била удивена от танцовите умения на индианския вожд и негов танцов партньор. Бил е инструктор и на звездата Джон Уейн, а уменията му не се изчерпват с конна езда и стрелба. Дейв Белоглав Орел има Сребърна звезда за службата си във Военновъздушните сили на САЩ, след като бива изоставен полужив на бойното поле при битката за Нормандия.

Кристофър Суийни (Christopher Sweeney), другият главен актьор, е награден със Сребърна звезда за войната в Персийския залив.

Но всъщност човекът, който е прекарал най-дълго време на фронта, въпреки че не е служил в армия, е актьорът Ричард Рей Уитман (Richard Ray Whitman) , който попада в 71-дневната окупация на Уондъд Ни през 1973 година.

Всеки от актьорите във филма впечатлява с невероятно изпълнение и игра, а Дейв Белоглав Орел влага цялата си душа в тази последна роля.
“Моментът, в който финалните надписи излязат на екрана, героите на този скромен, финансиран от публиката игрален филм, са вече на практика незабравими. Филмът е изключително тежък, но не и депресиращ.”



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)