Православно летуване за деца се провежда в Църногорския манастир

Програмата включва занимания по теми, свързани с православието

Православно летуване за деца се провежда в момента в Църногорския манастир "Св. Безсребреници Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци. В първата смяна се включиха 15 момичета, предимно от столицата, а втората смяна през следващата седмица е за момчета, които също ще са 15. Тази година ще има и деца със специални потребности, които ще остават само за ден. Най-малкият участник е Йоан, който е само на 4 месеца. Програмата включва занимания по теми, свързани с православието, среща с игумена на обителта архимандрит Никанор, поклоннически пътувания до близки манастири.

"Тази година с момичетата ще чистим и ще украсяваме манастира заради предстоящия голям национален фолклорен събор, който ще бъде от 13 до 15 юли на манастирските ливади", сподели презвитера Малтена Стойчева, отговорник за провеждането на детските летувания. С децата ще работят специалисти - богослов и спортен организатор за състезанията и игрите. Те ще помагат и при приготвянето на храната и в подредбата на общата трапеза. Ще участват и в богослуженията в манастира.

Лагерът започна с водосвет, отслужен от протойерей Константин Стойчев, ефимерий на обителта, на който присъстваха и някои от родителите на децата. Част от участниците в лагера вече са идвали на това организирано летуване и казват, че ще се включват и занапред, защото го намират за интересно и полезно.Снимка на Деня

Кадетите на ТСК – Русе със злато от Държавното отборно първенство в Хасково