Избрани Новини

Над 1200 опасни детски площадки дебнат из столицата

Животът

03-07-2018, 13:17

Снимка:

bgonair/кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Липсващи стъпала, счупени дъски и ръждясали пирони...

Повече от 1200 опасни детски площадки дебнат малчуганите в столицата. Това показва интерактивна карта на общината. Част от съоръженията са се превърнали в капани заради липсващи стъпала, счупени дъски и ръждясали пирони. Нередки са случаите на наранявания, предават от България он еър.

"Някои от съоръженията са много стари, други са на не повече от 10-15 години, но не са изработени от здрави материали, не се поддържат и представляват опасност за децата", посочи Снежана Каратотева от Сдружение "Безопасни детски площадки".

"Именно такава е и една от площадките в район "Възраждане", на която комбинираното съоръжение е с нарушена цялост", каза още тя.

"Липсват стълби, има стърчащи винтове, а преградите не обезопасяват достатъчно", допълни Снежана Каратотева.

Повечето малчугани се разминават само с охлузвания и натъртвания. Не липсват обаче и по-тежки инциденти със счупвания и дори черепно-мозъчни травми.

В София има над 1800 места, предназначени за игра. От тях за основен ремонт са 1173, които се стопанисват от Районната администрация. За други 36 се грижи Дирекция "Зелена система". А за частичен ремонт са още 190 площадки.

Във връзка с опасните съоръжения в район "Възраждане", кметът Савина Савова обясни, че подобни стари не са останали. Те са били премахнати още през 2014 година заради лошото им състояние. "Тези, които са здрави и годни за употреба ще бъдат оставени, тъй като те са познати на хората в квартала и не крият опасности. Все пак трябва да има места за игра", подчерта Савина Савова.

Зам.-кметът на район "Възраждане" арх. Николай Диков посочи, че съоръженията, които бъдат сметнати за опасни ще бъдат премахнати, а на тяхно място ще се изградят нови, тъй като минималните изисквания за квадратура могат да бъдат покрити.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов