Избрани Новини

Борисов пред „Известия“: България реши проблема с незаконната миграция

Свят

27-06-2018, 10:13

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

България предлага да действа в три посоки за решаване на проблема

България успя да реши проблема с нелегалните мигранти, навлизащи в ЕС по т. нар. „Балкански маршрут. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред руското издание „Известия“.  Той е посочил  и  важната роля, която играе Турция в решаването на проблема.

„Благодарение на политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган през изминалата година и половина нито един  мигрант не е прекосил незаконно границата“, коментира Борисов.

Това се дължи на споразумението за бежанците постигнато между Брюксел и Анкара през 2015 г. година.

„Споразумение с Турция трябва да работи, въпреки суровата реториката на нашите колеги, най-вече в Западна Европа към президента Ердоган. Досега той изпълнява почти две години всички споразумения и задължения, които Анкара е поела. Благодарение на турската политика през изминалата година и половина, миграцията към България е достигнала нула“, заяви още българският премиер.

Изданието припомня и че на българо-турската граница е изградена ограда, която да попречи на мигрантите да преминават границата.

Темата за миграцията в Съюза, обсъждането на което наскоро се разгоря с възобновена сила, се превърна в един от основните въпроси в навечерието на срещата на върха на 28-29 юни.

България предлага да действа в три посоки за решаване на миграционния проблем.

„Първо, за да се защитят границите на Европейския съюз, за да не се налага да изграждаме бариери в Европа, е необходимо да се засили защитата на външните граници, като се прехвърлят повече кораби, гранични служители и дори представители на въоръжените сили“, смята Борисов.

Втората точка на българската концепция за миграцията е създаването на центрове за бежанци извън Европейския съюз в безопасна зона в близост до въоръжени конфликти. Що се отнася до икономическите мигранти, ако в европейските страни няма нужда от трудови ресурси, те ще трябва да се завърнат у дома.

Трето, международната общност трябва да се справи с проблемите на бедността и постоянния растеж на раждаемостта в Африка. Въпросът за миграцията е пряко свързан с тези аспекти, подчерта българският премиер. "Африка е била експлоатирана от десетилетия, сега трябва да се погрижи за нея на глобално ниво", каза Бойко Борисов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов