Два национални археологически музея ще си партнират за обща изложба

Споразумение за съвместна работа подписаха директорите на музеи в София и Скопие

В Петрич споразумение за съвместна работа подписаха директорите на два национални музея. 
Подписите под споразумението в кабинета на кмета Димитър Бръчков сложиха директорът на Националния археологически институт с музей към БАН доц. д-р Людмил Вагалински и директорът на Националния археологически музей на Македония Горан Санев. Съгласно споразумението за първи път ще бъдат представени в изложба експонатите от богатия некропол край село Требенище, Охрид, които се съхраняват в три държави – България, Македония и Сърбия. Инициативата за подписването на споразумението идва от македонска страна, заради това първо в Скопие ще бъде представена съвместната изложба през октомври. Експозицията ще се придружава от богато илюстриран каталог на английски език с текстове на учени от трите балкански страни - България, Македония и Сърбия. След Скопие изложбата ще гостува в София, а после и в други балкански и европейски столици.

Подписаният документ беше определен като важна стъпка за работата между два национални музея на съседни приятелски държави.

„Навършването на 100 години от края на Първата световна война, когато е открит некрополът край с. Требенище, е символичен момент за организиране на съвместна изложба, която ще бъде израз на единението, а не на разединението. Това е рамково споразумение, което отваря път и за следващи общи проекти. Ще работим системно, за да създаден една стабилна платформа”, каза доц. д-р Людмил Вагалински.

„Отдавна наши колеги искаха да се види съхраняваното в България от некропола, но вероятно, точно сега е назрял моментът, имайки предвид и подписания договор между България и Македония”, коментира директорът на Националния археологочески музей на Македония Горан Санев. Кметът на община Петрич Димитър Бръчков смята, че подписването на споразумението за съвместна дейност ще бъде и възможност за популяризиране на културно-историческите обекти,които се намират на територията на община Петрич. „Имам уверението също, че част от съвместните изложби ще бъдат представени и в Петрич”, допълни градоначалникът.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"