Благоевград отбелязва Деня на българския олимпиец

Ще се проведе олимпийско факелно бягане

За поредна година Община Благоевград организира олимпийско бягане. Спортното събитие ще се проведе на 23 юни - Международен олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. Стартът бе даден в 9:30 часа, около езерото в парк „Бачиново“.
Събитието се организира съвместно с Олимпийски клуб Благоевград и Община Благоевград, със съдействието на БОК.
Преди старта на факелното бягане ще бъде запален символично олимпийският огън от Мария Киркова, участник в три Зимни олимпийски игри – Ванкувър 2010 г, Сочи 2014  и Пьонгчанг 2018 и Иво Балабанов, участник в Младежките олимпийски игри в Нанджинг 2014 година. 

В проявата ще се включат около 100 участника, студенти от специалности „Физическо възпитание и спорт” и „Спорт“ в ЮЗУ „Неофит Рилски”, преподаватели, ученици и деца от спортните клубове в Благоевград.
Участниците в кроса ще получат тениски с олимпийския символ, осигурени от БОК и международен олимпийски сертификат, подписан от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.
Международният олимпийски ден се чества от януари 1948 г. с решение на Международния олимпийски комитет /МОК/. През 1987 г МОК насърчава НОК да отбелязват Международният олимпийски ден с различни инициативи.