Избрани Новини

Започват Мелнишките дни на възрожденската култура

Ще се покаже бита и традициите на българите от Мелнишка и Свети Врачка околия

Мелник векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове.
На 23 и 24 юни местни майстори-занаятчии и гости от страната ще представят техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи и ще открехнат тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии.
Фестивалът „Мелнишки дни на възрожденската култура“ ще се проведе за втора поредна година в Мелник, община Сандански. Организатори и домакини са Община Сандански, Исторически музей - Мелник и Народно читалище „Емануил Васкидович – 1885“ - Мелник.
Поводът е „Денят на занаята“, който се отбелязва на 29 юни.
Идеята е да се покаже бита и традициите на българите от Мелнишка и Свети Врачка околия в далечното и не толкова далечно минало, както и да се разкаже на гостите малко познатата, но изключително интересна история на града. Някогашната столица на деспот Алексий Слав, известна още като „Богозидания град“, векове наред пази съкровища от разцвета на българската култура сред пясъчните мелове и каменните зидове. Мелник не е само хубаво вино и възрожденски къщи! Мелник е жива история и състояние на духа!Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден