Избрани Новини

Духът на Льо Ман идва в България за първи път!

Ще се проведе ендюранс - отборно картинг състезание за издръжливост

Днес писта Пауталия в Кюстендил ще се превърне в „малкия“ Льо Ман. За първи път в Източна Европа ще се проведе ендюранс - отборно картинг състезание за издръжливост от типа „24 часа на Льо Ман“. Това събитие ще бъде първото по рода си у нас и едно от най-голямите мотоспорт събития за годината. Отборите ще имат възможност да премерят сили с гост-пилотите Джорджо Пантано -  бивш пилот от  Ф1 и Колин Браун -  световен шампион по картинг, победил Люис Хамилтън за титлата. Друго добре познато име от моторспорта в България и Европа е 24-рикратният шампион на страната, еврошампион и участник в „24-ри часа на Льо Ман“ Мартин Чой. Той ще предвожда отбора на „Еко Рейсинг“- основният спонсор на състезанието, и със сигурност ще използва своят опит в дългите надпревари, за да търси победата.
Очаква се зрелищното събитие да бъде домакин на над 25 международни отбора, всеки с максимум до 5 човека, които ще тестват издръжливостта и уменията си по време на 12-часовото състезание, с възможност за проследяване в пряките излъчвания по БНТ и лайфстрийм в YouTube. Интересът е изключително голям поради характера на мероприятието, както и заради световните гост-пилоти и не на последно място поради фактът, че подобен формат ще се проведе за първи път в България.
Разликата в теглото на всички участници се изравнява до 80 кг. Картингите са на световно известния производител Sodi, модел SR5, 390 cc, 13 к.с., абсолютно изравнени, за да дадат равен шанс на всички отбори.  
„Картинг спортът винаги е имал своите верни фенове и последователи, тъй като именно той е в основата по пътя към Ф1. Това е и причината, поради която вярваме в успеха на „12 часа България“, сподели организаторът на състезанието, който е  единственият българин, състезавал се във Формула БМВ и шампион на България по картинг Николай Върбицалиев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)