Избрани Новини

В Шишковци откриха обновената къща-музей "Вл.Димитров-Майстора"

Майстора е живял в селото повече от 20 години

В кюстендилското село Шишковци днес беше открита обновената къща-музей "Владимир Димитров-Майстора", предаде БТА. Майстора е живял в селото повече от 20 години и е създал там голяма част от най-известните си произведения.

Целта на реконструкцията е превръщането на къщата в музей, отговарящ на съвременните представи за културен туризъм, каза директорът на галерията в Кюстендил Валентин Господинов. Акцентът е поставен върху Майстора и село Шишковци, което за "Рисувача" е "столицата на рая".

В постоянната експозиция са представени материали, с които е работил художникът – неговата палитра, работна престилка. Показани са фотоси и текстове, излезли изпод ръката му. За първи път се излагат бои, с които Майстора е създавал шедьоврите си.

В стъклени конструкции са експонирани народни носии, които са препратка към духа на времето, в което живее и твори Майстора, като така е отдадено дължимото и на народната традиция, която за него е извор на вдъхновение, каза кметът на селото Климент Терзийски. В мазето на къщата на хазяите на Майстора е направена и галерия.

С откриването на обновената къща-музей днес беше надено началото и на студентски пленер "В духа на Майстора", който ще продължи до 22 юни в с.Шишковци.

За пета поредна година студенти от Националната художествена академия ще черпят вдъхновение от природата на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в художествената галерия, носеща името на Майстора.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)