Избрани Новини

300 планинари тръгват по "Асеновградски върхове и пътеки"

Очакват се близо 300 планинари да се включат в похода

Наближава най-значимото за сдружение "Устремени" ежегодно събитие. Като организатори с радост те споделят, че дни преди провеждане на третия национален туристически поход "Асеновградски върхове и пътеки", официално записалите се участници са над 200 човека. Тази година се отчита сериозно присъствие и на туристически дружества от Варна, Русе, Сливен, Пазарджик и традиционно Пловдив.

Тази година двудневният поход стартира на 9 юни от паметника на Цар Иван Асен II в града.

Организаторите споделят: "Погрижили сме се за всичко - да извозим багажа ви и бивачните ви съоръжения от Асеновград до хижа Марциганица в събота и обратно в неделя, да осигурим автобуси за хората, които искат да се върнат в края на първия ден, водачи по всички точки на трасето, обезпечаване на всички удобства в палатковия лагер, обезпечаване на джипове по цялото трасе при нужда, безплатни брошури с информация и характеристика на трасето, удължено работно време за НПК "Асенова крепост" за групата, която ще се връща втория ден, хора в Туристическия център, които да предоставят сваления багаж и бивачни съоръжения в неделя, както и много други неща, които да ви накарат да се чувствате желани гости!

Маршрутът, който сме избрали ще ви направи свидетели на изключителни гледки към Родопите и Тракия. Той преминава по една от най-красивите панорамни пътеки в Родопите, която преминава под т. нар. "Асеновградско конче". Ще можем да запалим свещ с просба за здраве в няколкото параклиса по нашия път - символ на духовността и националната ни идентичност. Ще видим недалеч от нас тракийските скални светилища Беланташ, Караджов камък и връх "Кръстов" (Кръстова гора), които образуват сакрален тригъгълник в свещената утроба на Родопа. Ще преминем и през резерват "Червената стена" - известен със своето уникално биоразнообразие. Ще чуем легенди за пещера"Добростански бисер", и връх "Попа", които са част от близките маршрути в района на хижа "Марциганица".
Ще бъде обособен палатков лагер в близост до хижата, понеже от дълги години тя е нефункционираща.
За децата ще има изградена въжена система, на която да упражняват уменията си под ръководството на сертифицирани специалисти.

МАРШРУТ В СЪБОТА:
08:30 - Тръгване от паметник на Цар Иван Асен II в центъра на Асеновград
- Параклис "Св. Петка" (Малката)
- Местност "Трите бора"
- Подбилна панорамна пътека до параклис "Св. Илия" (Гръцкия)
- Пъдарска колиба
- Ловна хижа
- село Добростан (вода)
- Параклис "Св. Илия"
- Местност "Превала" (беседка)
- Хижа "Марциганица"
денивелация + 1250
Маршрутът Асеновград - Марциганица е с дължина 16 км
и се преминава и от неподготвени туристи за 8-9 часа (нормално преминаване за 4:30-5 часа). Ще има затваряща група, която ще изчаква всеки по трасето, така че и най-бавните може да са спокойни, че ще имат компания през целия път).
В 19:00 ч от хижа Марциганица ще тръгват безплатни автобуси, които ще извозят до паркинга на хотел Асеновец в центъра на Асеновград, тези, които са се записали за тази опция и ще се включат в похода само за първия ден.
В края на първия ден (събота) ще има и кратки турове с водач :
1. Панорамна площадка "Челото" с изглед към село Мостово и Кръстова гора - Тръгване 16:00 ч - прибиране в лагера в 16:50 ч
2. Панорамна площадка "Марциганица", пещера "Добростански бисер" и връх "Попа" - тръгване в 17:00 ч - прибиране в лагера или до автобусите за Асеновград в 18:45 ч
МАРШРУТ В НЕДЕЛЯ: (прибиране) - тръгване в 11:00 ч
Маршрут за слизане в неделя с осигурен водач:
1. Хижа "Марциганица" - връх "Червената скала" - връх "Анкина скала" - "Самолетна" пътека - хижа "Безово" - летовище "Гонда вода" - панорамна скала "Самодивска трапеза" - село Бачково - Римски път - Асенова крепост - Асеновград - (7 часа)



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов