Избрани Новини

Видеопоредица за Космоса представиха ученици от 24 училища

Стефан Стоянов на "Аз променям моето училище”: Мечтайте и работете здраво

Видеопоредица за Космоса, иновативна ферма и демонстрация как да откриваме фалшивия мед представиха ученици от 24 училища на форум за иновации.
24 пловдивски училища взеха участие във форума „Аз променям моето училище” и представиха иновации, добри практики и идеи, реализирани през изминалата учебната година. Организатори на инициативата, която се състоя в „Лимакон ивент център”, са Община Пловдив и иновативен образователен портал „Уча в Пловдив”, а целта е да учениците да бъдат насърчавани да развиват своите силни страни.
„Имаме всичко налично, за да бъдем най-добрите. Не говоря за базата – тя винаги може да е малко по-добра или недотам. По-важното е, че имаме целия ресурс да се забавляваме по време на учебния процес и да получаваме знания. Както го правят в най-развитите страни – имаме интернет, облачни технологии, добри специалисти, достъп до цялата информация от света, която ни е нужна. Съпротивлявайте се ежедневно на навика да зубрите. Механичното учене няма да ви донесе нищо особено. Краткосрочни успехи може би да, но в дългосрочен план няма да ви свърши работа. Мечтайте всеки ден, искайте повече, бъдете инициативни – това се иска от вас. Това е ключът към доброто образование”, призова присъстващите зам.-кметът. И ги насърчи да развиват силните си страни, защото това ще ги направи по-успешни. „Инициативните хора винаги намират подкрепа. Продължавайте да мечтаете и работете здраво – има смисъл”, насърчи Стоянов младите хора.
Видеопоредица за Космоса представи 10-класникът от ЕГ „Пловдив” Димитър Фердинандов, който преди няколко седмици бе сред щастливците, избрани да посрещнат астронавта от НАСА Ричард Линехан, участвал в четири мисии. Той получи поканата лично от американския посланик у нас Ерик Рубин. Участвал е в множество престижни състезания и е амбициран да успее в сферата на науката. Идеята му е да зарази колкото може повече млади хора по темата за Вселената, като в един от епизодите дори дава идея как може да се направи космически асансьор. и да ги поведе на безкрайно пътешествие из необятната Вселена.
Дрон, умна сграда, иновативна ферма и мелодичен звънец представиха учениците от Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Всички тези изобретения са дело на ученици и повечето са спечелили награди на престижни конкурси. Градусът на настроението се вдигна от демонстрацията, която момчетата от ТЕТ-а направиха залата, вдигайки дрона във въздуха.
Как да разпознаваме мед, в който има добавена захар, показаха нагледно младите лаборанти от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Те направиха опит пред публиката с продукт, закупен от магазинната мрежа, без да назовават марка, който се оказа с примеси. Подобни анализи учениците правят с млечни продукти, плодове, зеленчуци и вино в учебните лаборатории.
Интернет приложение за създаване и автоматична проверка на тестове е направил 10-класникът от Математическата гимназия Петър Бечев. „Това ще намали преписването, защото се разбъркват въпроси и отговори и всеки ученик получава индивидуален тест, а платформата позволява накрая да се направят обобщени резултати за успеваемостта”, обясни Петър.
Присъстващите научиха повече за изследователския проект „Иван Вазов в облака”. Темата „България в живота и творчеството на Вазов” е обвързана с предстоящия 60-годишен юбилей на училището. Два единадесети класа, разделени на 12 групи, работят върху цялото литературно наследство на Вазов чрез Google Maps. Създадени са два маршрута: „Жизнен път на Иван Вазов” и „По стъпките на Вазов из България: В недрата на Родопите”.
Четирима второкласници от ОУ „Алеко Константинов” представиха свое портфолио, а връстниците им от СУ „Константин Кирил Философ” видеофилм за Пловдив и шефство над бездомни животни. Как дигиталният микроскоп направи вълнуващи часовете по биология интригуващи разказа 8-класничка от ОУ „Йордан Йовков”. Майка на ученик от ОУ „Панайот Волов” дойде на място, за да обясни как помага на учителите в подготвителна група, въпреки че е учила само до 7 клас, но иска сегашните деца да успеят.
Третото издание на форума „Аз променям моето училище” даде думата и на младите учители. Според регламента педагози с до три години стаж разказаха как печелят класната стая и кое ги мотивира да се развиват кариерно в професията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов