Избрани Новини

ММС и тотото осигуриха топките от Световното първенство по футбол за отборите от Първа лига

Бяха осигурени близо 3000 топки на отборите от Първа, Втора и Трета лита, както и на ДЮШ

Близо 3 000 топки на отборите от Първа, Втора и Трета лига, както и на детско-юношеските школи осигуряват Министерството на младежта и спорта, Българският спортен тотализатор и Българският футболен съюз.
Партньорството между ММС, БФС и БСТ се осъществява за трета поредна година, като тотализаторът финансира закупуването на по 60 топки Adidas “Telstar 18“, с които ще се играе на Световното първенство по футбол в Русия за 14-те отбора в Първа лига. Българският футболен съюз пък осигурява по 20 топки „NIKE“ за 16-те тима във Втора лига, по 10 топки „Joma“ за 64 отбора в Трета лига и 1 200 топки за детско-юношеските школи. Преди две години Българският спортен тотализатор осигури за първия ни футболен ешалон модела, с който се игра на Европейското първенство във Франция.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев изтъкна доброто партньорство между ММС и БФС през последните години.
„Радостно е, че партньорството ни продължава и за трета поредна година БСТ ще инвестира в българския футбол близо 300 хил. лева, за да може да изравним условията, при които отборите играят. Не е тайна, че преди имаше известни проблеми и всеки отбор купуваше различни топки. Това създаваше трудности на тимовете да се нагодят при гостуванията си към топките на домакина. Тогава взехме решение с Борислав Михайлов да осигурим еднакви топки за отборите и се вижда, че има резултат“, каза Кралев.
Той благодари на изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов, че е подкрепил този проект и на Българския футболен съюз, че го е разширил като е обхванал и отборите от Втора и Трета лига, както и детско-юношеските школи.
Министърът допълни, че за трета поредна година ще се реализира и Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, в която ще се включат 16 отбора на възраст от 15, 17 и 19 години.
„След четвъртата година ще имаме достатъчно сериозна база данни, за да може да се направи качествен анализ на подготовката на българските юноши и младежи и да се проследи как са израснали. Футболистите от първата група 15 годишни, когато започнахме, след 4 години ще са завършили цикъла и ще са навършили 19 години. На базата на съпоставяне на направените изследвания и анализи футболният съюз ще може да изработи една много дълбока и сериозна програма за развитието на детско-юношеския футбол“, допълни Кралев.
Министърът заяви още, че продължава финансирането и на Програмата за развитие на детския футбол за деца между 10 и 14 години, в която всяка година участват около 8000 подрастващи. Продължава и програмата за модернизиране на стадионите.
„Вярвам, че сме на прав път. Резултатите, ако не ги виждате на момента, ще ги видите съвсем скоро. Защото наистина работим здраво. Не съжалявам за нито един лев, който държавата е инвестирала във футбола. Даже смятам, че са необходими още средства, с които да помогнем. Особено в детско-юношеския футбол, защото там имаме най-голям резерв“, завърши Кралев.
Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов също отчете доброто сътрудничество с ММС и тотото.
„Помощта, която получаваме през последните 3 години, откакто господин Кралев е министър на младежта и спорта е изключително важна. Не е тайна за никого, че преди това не сме получавали кой знае каква помощ от държавата. В тези топки се вижда материалното измерение на тази помощ, а другото ще се види след 2-3 години в резултат на програмата, която правим за юноши на 15, 17, 19 години. С тази топка след 7 дена ще се играе първият мач на световното, а ние вече разполагаме с нея“, каза Михайлов.
Изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов изтъкна, че със създаването си през 1957 г. тотализаторът е стартирал със срещи от Тото 1 и след това са започнали цифровите игри.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов