Избрани Новини

Експерт: Канабисът е най-популярното наркотично вещества

Животът

08-06-2018, 11:44

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Тревожно е рязкото увеличение на прекомерно големи дози, които биват приемани

Все по-лесно се намират наркотици в Европа - кокаинът излиза на предна позиция, но така безпроблемно се намират и новите психоактивни вещества като синтетични опиоиди особено производни на фентанила с голяма сила на действие. Те са особено популярни сред маргиналните групи, включително сред лишените от свобода. Изводите са направени в тазгодишния европейски доклад за наркотиците на Европейският център за мониторинг на наркотици и наркомании в Лисабон. Докладът е представен в Брюксел и обобщава данни от всички страни членки на ЕС, както и Норвегия и Турция.

Лукас Визинг от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите бе гост по темата в ефира на БНТ.

"Канабисът е най-популярното наркотично вещество. Но това, което открихме е, че най-лесно се снабдява човек с кокаин", обясни Визинг.

"Непрекъснато наблюдаваме вторично производство на кокаина, след като той е внесен някъде нелегално. Финализира се като продукт в Европа и виждаме по-голяното му разпространение", поясни той.

На въпрос дали има промяна в трафика - тоест не се внася готов вече кокаин, а се внася продукт, от който кокаина след това на европейска територия се произвежда, Визинг отговори: "Не точно. По-скоро въпросният продукт е скрит в различни други продукти като например текстилни произведения и от там трябва да се извлече и съществуват и лаборатории, които го правят. И въпреки това главното производство е в Латинска Америка и главното производство на хероина е в Азия."

"Все по-усъвършенствани методи на контрабанда на такива вещества се намират и се изобретяват, но ситуацията не се променя прекалено драматично", обясни Визинг.

По-важно и по-тревожно, по думите му, е рязкото увеличение на прекомерно големи дози, които биват приемани. "9 хиляди души са загинали в Европа от свръхдоза за година", поясни той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов