Избрани Новини

В ЮЗУ обсъдиха нови правила за движение по пътищата

Университетът "Неофит Рилски“ бе домакин на обществено обсъждане

Югозападният университет „Неофит Рилски“ бе домакин на обществено обсъждане на тема „Нови правила за движение по пътищата – предизвикателства и решения“. На срещата бяха обсъдени трите законопроекта в сферата на пътната безопасност, които са публикувани на официалната уеб-страница на Министерството на вътрешните работи. Първият е за движението по пътищата, вторият – за водачите, а третият ще регламентира изискванията и стандартите, на които трябва да отговарят пътните превозни средства.
Срещата бе открита от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков. Той отбеляза, че това е поредната дискусия по наболяла и много съществена тема за обществото, която се провежда в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Модератор на събитието бе проф. д-р Веселин Вучков, който подчерта, че действащият Закон за движение по пътищата е приет през 1999 г. и оттогава досега е променян 77 пъти. Според него, за да бъде преодоляна непрекъснатата промяна на закона, е необходимо да се приеме изцяло нов нормативен акт.
Зам.министърът на вътрешните работи Красимир Ципов представи пред обществеността презентация с основните акценти от трите проектозакона. Той отбеляза, че според него подходът, който са избрали с предварителните обсъждания, е правилен. Ципов подчерта, че след като се съберат мненията на специалистите и експертите в няколко от големите градове в България, чак тогава ще се пристъпи към официалната процедура за обществено обсъждане и съгласуване по реда на Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация и обществено обсъждане по реда на Закона за нормативните актове.
Част от новостите, които се предлагат, са свързани с управлението на фонда за пътна безопасност, с няколко нови дефиниции на зони за движение по пътищата и споделени зони, които според Ципов в действащото законодателство не са достатъчно подробно регламентирани, поне на ниво закон.
„За Министерството на вътрешните работи е изключително важно тези текстове, които предложихме в законопроекта за пътни превозни средства, свързани с търговията на авточасти втора употреба и със сервизната дейност. Това, което предлагаме, е превенция на кражбите и противозаконовите отнемания на моторните превозни средства. Надяваме се с тези текстове да създадем условия за т.нар. превенция, като предвидим регистрационен режим на търговците с авточасти втора употреба“, каза Красимир Ципов.
По време на срещата комисар Бойко Рановски – началник на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция“, представи статистика за пътнотранспортните произшествия на територията на област Благоевград за 2017 г. Той отбеляза, че през миналата година са отчетени по-малко пътнотранспортни произшествия, загинали и ранени на територията на Благоевград и областта се нарежда на второ място заедно с област Пловдив по най-значителен брой намаление на броя на загиналите.
 „В сферата на пътната безопасност сме на прага на някаква революция с изключително нов подход и нови правила. Тази кардинална промяна е свързана с усилия на цялото общество. Да промениш законодателство в три, четири, пет сфери и десетки подзаконови нормативни актове е един процес, който ще отнеме месеци, но подходът да се обсъждат публично тези неща и да се взима мнението на НПО сектора и на експерти е положителен“, каза председателят на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи Владимир Тодоров. Той поздрави екипите, които са работили по трите законопроекта и ги посъветва да не поставят крайни срокове по приемането им.
Участие в обсъждането взеха още зам.министърът на транспорта Ангел Попов, представители на Института за пътна безопасност, Съюза на българските автомобилисти, Центъра за оценка на въздействието на законодателството, Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт, Сдружението на българските професионални шофьори, представители на Община Кочериново, ОД на МВР -  Благоевград, Българската асоциация на пострадали при катастрофи, Районната прокуратура в Благоевград, Адвокатската колегия в Благоевград, Балканския институт за възстановяване и развитие и др.
На срещата присъстваха деканът на Техническия факултет доц. д-р Снежина Андонова, зам.деканът на Правно-историческия факултет доц. д-р Николай Марин, преподаватели, студенти и докторанти.
Събитието бе организирано от Правно-историческия факултет и Техническия факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов