Избрани Новини

Детски шахматен турнир "Рицарят на бялата дама“ се проведе в Пловдив

Включиха се точно 101 деца

През 2018 г. се навършват 36 години от представянето на филма "Рицарят на Бялата дама" по БНТ и 900 години от основаването на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим. Това е причината на 2-ри юни Цар Симеонова градина да бъде завладяна от рицари и деца шахматисти. Рано сутринта в този слънчев ден група деца се записваха за участие в шахматен турнир „Рицарят на бялата дама“, а друга група очакваха да получат награда за положените от тях усилия в конкурс за детска рисунка. Всичко започна от прекрасните деца от Ера Балет с ръководител Кремена Шопова, които зарадваха всички присъстващи с няколко танца. Един от тях показа нагледно как боравенето с телефони ни откъсва от реалността и краде от радостите на живота ни. „Скъпи деца, щастлив съм, че вие сте открили смисъла на живота си – рисуване и шахмат и този танц не се отнася за вас“, сподели водещият Рангел Матански след бурните аплодисменти за децата танцьори. „Радвам се, че вие, децата от Област Пловдив, сте сред най-силните участници в националния конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“, организиран и проведен от Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим, Велик Приорат България. Конкурсът е част от календара на МОН за 2017г. и се подкрепя от Синдиката на българските учители. Това е четвъртата година на провеждане и само в Област Пловдив са взели участие над 200 деца, като организатор на регионално ниво е Командерия „Улпия“. Отправяме специални благодарности към началника на РУО Пловдив г-жа Киркова, която оказа силна подкрепа за това максимален брой училища да се включат с рисунки“, сподели още г-н Матански. 

След това 67 деца участници на регионалния етап получиха награди, заедно с техните учители и директори от 13 училища в Пловдив област. Всяко дете получи кубче на Рубик, грамота и книжка от Фондация Пловдив 2019. Класираните за националния етап на конкурса 27 деца получиха ваучери за курсове по рисуване, английски, български език, математика, шахмат и танци.

Непосредствено след откриване на събитието стартира шахматният турнир, в който се включиха точно 101 деца. По време на неговото провеждане на видео екран се прожектираха трите серии на класическия български детски филм от 1982 година „Рицарят на бялата дама“. Паралелно със събитието се реализира изложба  на рисунки от конкурса „Рицарят в мен“ и бе представена беседа „900 години от основаването на Ордена на рицарите Тамплиери“ от създателя и водещ на Пловдивското историческо общество писателят-историк Димитър Герганов.
Голяма доза патриотизъм бе демонстрирана от децата и родителите, когато точно в 12:00 прозвучаха сирени. Всички се изправиха на крака и отдадоха почит на великия поет и революционер Христо Ботев и на всички загинали за свободата на България.
В 14:00 стартира награждаването на децата, играли шахмат сред природа и под шепота на фонтана на Деметра. Всички участници в турнира „Рицарят на бялата дама“ получиха сертификат и книга. Победителят в турнира получи голямата награда – едноседмична семейна почивка в Китен. По генерално класиране – спечелилите от 2-ро до 5-то място получиха едногодишен курс по английски език. Класиралите се от 6-то до 10-то място спечелиха курс по танци от Спортен клуб Ера. Призьорите в различните възрастови групи – до 6, 8, 10 и 12 години (отделно за момичета и момчета)  получиха златни, сребърни и бронзови медали.
Наградите бяха връчени от дамата в бяло Габриела Топалова - Мис България 2017 и рицарят Красимир Джамбазов.
Уникалност на събитието придава фактът, че на практика се показа как чрез спорт и изкуство може да се забавляват, възпитават и развиват нашите деца. Тъй като "Рицарят на бялата дама" се реализира като един от най-големите шахматни турнири на открито за деца, а конкурсът за детска рисунка "Рицарят в мен" е един от най-мащабните, двете събития въвлякоха като преки участници над 300 човека - деца, родители, учители и треньори. Всичко това, без да се броят гостите, случайните минувачи и зрителите на прожекцията на сериала на БНТ "Рицарят на бялата дама".
Организатори на събитието са Народно читалище „Петко Мандажиев-1928“- с.Момино село, СНЦ „Заедно за личностно развитие“, „Шахматен клуб" Пловдив и Орденът на Рицарите Тамплиери на Йерусалим, Велик Приорат България.
Събитието е подпомогнато от Община Пловдив, БНТ, Военен клуб Пловдив, Туроператорска фирма "Антонов", Училища „Максимум”, КЦМ 2000 АД, Юрий Гагарин АД, Спортен клуб ЕРА, Езиков център „Образование и Приятели”, 22 карата, Аpree артстудио, БРАДЪРС СОТ и Зорница Копринкова
Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019  и се финансира от Общинска фондация „Пловдив 2019”, в рамките на покана „Читалища – общностно участие и иновации“



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов