Избрани Новини

Поредица от инициативи на ДНП "Рила"

Обелязва Световния ден на околната среда

Честванията по повод Световния ден на околната среда започнаха с участие на ДНП ”Рила” в събитие на Националния доверителен ЕкоФонд. Програмата включваше семинар на тема „Ролята на образователните програми в училищата за подобряване ефективността на инвестиционните проекти за енергийна ефективност“ и връчване на годишните награди в конкурс „Мими Праматарова“ 2018 г. за изпълнени училищни проекти в сферата на климата. Дейността се организира съвместно с НДЕФ. Същият ден в летовище "Бодрост" се проведе образователна беседа на тема „Дивите животни в Национален парк Рила“ пред ученици от първи клас от училища в Благоевград. Инициативата се провежда съвместно с ТД „Айгидик“ Благоевград.
Днес по повод Световния ден на околната среда от 10.00 до 17.00 ч. в Посетителски център на НП „Рила“ – Паничище и Посетителски-информационен център – Самоков се провежда Ден на отворените врати. Посетителите имат възможност да се запознаят със световната инициатива посветена на опазването на околната среда, както и с дейността на парковата дирекцията и природата, съхранявана в защитената територия. Съвместно с РИОСВ – Благоевград се проведе образователна програма на тема „Да победим зъмърсяването с пластмаси“ с ученици от 7А клас от V СУ „Георги Измирлиев“ Благоевград.
На 6 юни 2017 г. събитията продължават в ДГ № 6 „Щастливо детство“, където ще се представи биологичното разнообразие на Национален парк „Рила“ с участието на деца от детската градина. Впоследствие се предвижда организинране на образователни екологични програми с детското заведение.
Кампанията по повод Световния ден на околната среда ще завърши на 9 и 10 юни 2018 г. в Посетителски център на НП „Рила” с екологична образователна програма с ученици от „Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ - Благоевград. С беседи, мултимедийни презентации, еко-игри и демонстрации учениците ще се запознаят с живата и нежива природа на националния парк и правилата за поведение в защитената територия. По програма са предвидени интерпретативни опознавателни маршрути по екопътека „Двете ели“ и езеро Паничище.
“Да победим замърсяването с пластмаси”, е темата на Световния ден на околната среда през 2018 г. Това е призив за действие към всички, заедно да се справим с едно от най-големите предизвикателства на нашето време. Избрана от тазгодишния домакин на събитието, Индия, темата приканва всички да се замислим как може да променим ежедневието си, за да намалим вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, дивата природа и нашето здраве.
Инициативата на Световния ден на околната среда през 2018 г. е възможност за всеки от нас да даде своя принос и да се включи в борбата срещу замърсяването с пластмаси по света, чрез някои от многобройните начини за това. И не е нужно да се чака до 5 юни, за да се действа!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)