Избрани Новини

Министър Московски: Защо гражданите да плащат дълговете на БДЖ

Той уточни, че дружеството вече е в нормална кондиция, може да си управлява и дълговете, и активите на приличен пазарен принцип

Не е ли нечество спрямо българските граждани да плащат дълговете на БДЖ, натрупани с години. Те питали ли са ги дали железниците да теглят кредити? Ще намерим решение на проблема, но се чудя на наглостта на тези хора, които не търсят изход, а изискват от държавата.

Това каза днес в Бургас министърът на транспорта Ивайло Московски по повод блокираните сметки на предприятието "Пътнически превози". Заемът,  който е повод за запориране на сметките е от 2007 година за 250 милиона лева. По думите на министъра обаче тези дългове не бива да се плащат от българските граждани.

Ако трябва да бъдем коректни, трябва да се направи един референдум и да питаме всички български граждани, дали са съгласни да плащат дълговете на БДЖ, каза още министър Московски.

В Бургас той взе участие в 11-то заседание на Европейския морски ден. По думите му, до момента няма наличен нито един документ, в който да е показано как тези, които са вземали заема тогава, ще го връщат. "Много е лесно е да се говори и да се разполага с данъците на българските граждани. Всъщност всички призиви веднага всичко да бъде плащано по тези заеми означава парите да се извадят от бюджета", каза още министърът. Московски обаче е категоричен, че ще се намери решение. "Дружеството вече е в нормална кондиция, може да си управлява и дълговете, и активите на приличен пазарен принцип. Дори и да се наложи да вземем средства от държавния бюджет, те ще бъдат като заем, най вероятно безлихвен който после ще си го покриваме от сектор "Транспорт", заключи Московски. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов